2. Mistrzostw Polski w przyrządzaniu ślimaków i owoców goji odbyły się 17 marca w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych im. Włodzimierza Wolskiego w Serocku.
Pierwsze miejsce przypadło Katarzynie Kaczmarczyk i Piotrowi Huszcz z Hotelu Piano z Lublina Drugie miejsce wywalczyła restauracja Pasja z Gorzowa Wielkopolskiego (Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski), a trzecie miejsce ex aequo: restauracja Szafarnia 10 z Gdańska (Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski) i Kredens Smaku – Catering Dietetyczny z Suwałk (Karol Gudajtys i Mateusz Hawrus).
Organizatorem konkursu było Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie (PCIS). A pomysłodawcą konkursu Daniel Twardo, kierownik warsztatu gastronomicznego PCIS. Konkurs organizowany był pod patronatem Ambasady Republiki Mołdawii w Polsce oraz Starosty Legionowskiego.
A także przy wsparciu i pomocy merytorycznej Euro Toques Polska oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Cel konkursu to kultywowanie, propagowanie i pogłębienie wiedzy o przygotowaniu ślimaków i owoców goji oraz pogłębianie wiedzy o ślimaku, jako produkcie polskim.
Uczestnicy konkursu musieli wykazać się znajomością w przyrządzeniu oryginalnych dań opartych na tradycyjnym smaku w nowoczesnej aranżacji.
Obowiązkowymi składnikami konkursu były: mięso ze ślimaka, ślimak w muszli, wątroba ze ślimaka, kawior ze ślimaka i owoce goji.
Poradnik Restauratora był patronem medialnym tego wydarzenia.