17 marca w Powiatowym Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Serocku odbędzie się 2. edycja Mistrzostw Polski w Przyrządzaniu Ślimaków i Owoców Goji. Celem konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębienie wiedzy o przygotowaniu ślimaków i owoców goji oraz pogłębianie wiedzy o ślimaku, jako produkcie polskim.
Organizatorem konkursem jest Powiatowe Centrum Integracji Społecznej w Legionowie (PCIS), a pomysłodawcą Daniel Twardo, kierownik warsztatu gastronomicznego PCIS. Konkurs organizowany jest pod patronatem Ambasady Republiki Mołdawii w Polsce, Starosty Legionowskiego oraz przy wsparciu i pomocy merytorycznej Euro Toques Polska oraz Stowarzyszenie Kucharzy Polskich.
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Spis drużyn, które zakwalifikowały się do finału:
Catering dietetyczny Kredens Smaku w Suwałkach – Urszula Ruszewska i Mateusz Hawrus
https://kredens-smaku.pl/catering-dietetyczny/
Hotel Azzun w Barczewie – Piotr Pałyska i Bartosz Jeger
Hotel Restauracja Piano w Lublinie – Katarzyna Kaczmarek i Piotr Huszcz
Hotel Trzy Wyspy w Świnoujściu – Bartosz Pawłowski i Bogdan Pawlicki
Restauracja Krasnodwór w Warszawie – Piotr Górski i Łukasz Wieja
Restauracja Pasja w Gorzowie Wielkopolskim – Tomasz Sowiński i Marcin Kowalski
http://www.restauracja-pasja.eu/
Restauracja Szafarnia10 w Gdańsku – Radosław Gierałtowski i Przemek Zalewski
Restauracja w Zielonej Górze – Dawid Pluta i Jędrzej Lewandowski
Restauracja U Sarnowskich w Zarębie Kościelnej – Jarosław Sarnowski i Karolina Kaczyńska