18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów

Wydarzenia

18. Targi Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów

27 maja 2015

Znakomici kucharze – Malika Juchnowicz i Krzysztof Szulborski oraz mistrzowie piekarstwa i cukiernictwa podzielą się swoją wiedzą i doświadczeniem w dniach 27-29 maja podczas Targów GASTROEXPO, BALTPIEK, POLFISH, MLECZNA REWIA. Imprezom towarzyszą szkolenia i wykłady dla profesjonalistów z branży spożywczej i gastronomicznej oraz konkursy kulinarne i cukiernicze, którym pikanterii doda prowadzący je showman Krzysztof Skiba. Pośród targowych atrakcji: live cooking, carvingowe graffiti, ogniste barmańskie show z udziałem publiczności w wykonaniu mistrzów BarCocktail oraz degustacje produktów rybnych i po raz pierwszy body sushi. 

Podczas 13. Międzynarodowych Targów Przetwórstwa i Produktów Rybnych POLFISH, 16. Targów Piekarstwa, Cukiernictwa i Lodziarstwa BALTPIEK, 17. Targów Mleczarstwa MLECZNA REWIA oraz 18. Targów Wyposażenia i Zaopatrzenia Gastronomii, Hoteli i Sklepów GASTROEXPO swoją ofertę zaprezentuje blisko 200 wystawców z Polski, Niemiec, Litwy, Danii, Wielkiej Brytanii, Islandii, Włoch i Pakistanu. Targowa oferta skierowana jest przede wszystkim do profesjonalistów.

  • POLFISH to prezentacja szerokiej oferty produktów rybnych, maszyn, urządzeń, środków utrzymania czystości, pojazdów dla branży spożywczej m.in. z agregatami chłodniczymi.
  • Na Targach BALTPIEK swoją ofertę przedstawią producenci maszyn oraz urządzeń dla przemysłu piekarniczego, cukierniczego i młynarskiego oraz producenci różnego rodzaju dodatków smakowych.
  • MLECZNA REWIA to szeroka oferta produktów mleczarskich a także firm oferujących maszyny dla przemysłu mleczarskiego, opakowania, środki i urządzenia do utrzymania czystości.
  • GASTROEXPO to najnowsze trendy i innowacyjne rozwiązania dla gastronomii, producenci i dystrybutorzy środków higienicznych, opakowań, urządzeń do cięcia i dekoracji, wyposażenia zaplecza kuchennego.

KUCHARZ I CUKIERNIK ŹRÓDŁEM SUKCESU RESTAURACJI

Stowarzyszenie Kucharzy Polskich zaprasza młodzież szkół branżowych i osoby związane z branżą gastronomiczną na szkolenia z filozofii cateringu, nowoczesnych technik podawania potraw, krojenia warzyw i owoców oraz zasad tworzenia deserów restauracyjnych i pralin. Ich celem jest podnoszenie kwalifikacji i rozwijanie ambicji młodych kucharzy, piekarzy, cukierników, bo jak wiadomo źródłem sukcesu restauracji jest profesjonalnie wyszkolony kucharz – czego dowiedzie Krzysztof Szulborski – Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, mistrz świata BBQ 2006, rekordzista Guinnessa w gotowaniu zupy jarzynowej oraz największej porcji grillowanego suma. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieli się również Malika Juchnowicz (nominowana w kategorii Kobieta Szef 2015 w pierwszej edycji przewodnika Gault et Millau Polska, finalistka TOP Chef). 

Z kolei do młodzieży podejmującej decyzje o dalszej drodze edukacji zawodowej skierowane są gimnazjalne warsztaty organizowane przez pomorskich mistrzów cukiernictwa.

CO JEŚĆ?

W ramach Akademii Skutecznej Diety poznamy odpowiedzi na pytania: dlaczego warto jeść chleb, dlaczego ludzie kupują coraz mniej pieczywa i co powinien zawierać zdrowy chleb. Mowa też będzie o dobrej i złej żywności, najmodniejszych dietach-cud, ryzyku ich stosowania i jedzeniu typu fast-food – czemu ono szkodzi i co powoduje? Bo przecież nie od dziś wiadomo, że „jesteśmy tym, co jemy”. 

KONKURSOWE MENU 

Do wspólnego kibicowania rywalizującym w konkursach adeptom sztuki kulinarnej i cukierniczej zagrzewać będzie Krzysztof Skiba. Zawodnicy walczyć będą o miejsca na podium i atrakcyjne nagrody w III Ogólnopolskiej Sztafecie Kulinarnej Młodych Kucharzy. Tym razem każda drużyna wykona zakąskę z dorsza bałtyckiego i śledzia, danie z polędwicy wołowej i topinambur oraz deser z białej czekolady, papryczki chili, wiśni i melisy. Ze sztuką cukiernictwa zmierzą się z kolei utalentowani uczniowie szkół branżowych w ramach IV edycji Konkursu Cukierniczego o Puchar Starszego Cechu Piekarzy i Cukierników w Gdańsku „Kuźnia Słodkich Talentów”. Tematem tegorocznego konkursu będzie „Świat Salvadora Dali”. Jury oceniać będzie smak, wygląd i dekoracje wykonanych tortów i deserów. 

Swoje talenty zaprezentują też mistrzowie carvingu – sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach w ramach II Olimpiada Dekoracji z Warzyw i Owoców „Carvingowe graffiti”. Tematem pierwszej konkurencji będzie “70 lat KS Lechia Gdańsk”, a drugiej – “PGE Arena Gdańsk” lub “AmberExpo”. Warto przyjść i podpatrzeć zawodowców.

WYKŁADY DLA PROFESJONALISTÓW

Oferta handlowa wzbogacona zostanie wykładami dla profesjonalistów. Przedstawiciele Marine Stewardship Council z Polski i Wielkiej Brytanii poprowadzą seminarium o nowych standardach certyfikacji rybołówstwa i łańcucha dostaw, Magazyn Przemysłu Rybnego i SealedAir forum „Innowacyjne opakowania dla przemysłu rybnego”, firma BIG-POL przedstawi wykład „Zmiany, zmiany, zmiany… Dotacje w praktyce”, a firma Tetra Pak omówi globalne trendy w przetwórstwie mleczarskim.