17 czerwca Pszczynie odbędzie się 13. edycja Festiwalu Śląskie Smaki. W konkursie kulinarnym do walki o złoty, srebrny lub brązowy Durszlak oraz o tytuł Eksperta „Śląskich Smaków” stanąć może każdy: profesjonalny kucharz, uczeń szkoły gastronomicznej i amator gotowania.
W tych kategoriach zmierzą się ze sobą miłośnicy tradycyjnej kuchni województwa śląskiego. Łącznie do konkursu mogą stanąć 24 drużyny (po 8 z każdej kategorii). Ekipy amatorów mogą startować w składzie do 4 osób, a ekipy profesjonalistów i szkół gastronomicznych – do 2 osób.
Podczas Festiwalu odbędzie się Bitwa Smaków, w której udział wezmą: Remigiusz Rączka i Marek Furczyk (szef kuchni i właściciel w pszczyńskim Punkcie Gastronomicznym). Panowie zmierzą się z tematem „Dzik kontra jeleń”.
Nie zabraknie również regionalnych dań serwowanych przez restauracje Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Szlak Kulinarny Śląskie Smaki to już znana i rozpoznawalna w Polsce marka. Zdobywca Certyfikatu Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Komisji Europejskiej w konkursie na Najlepsze Turystyczne Destynacje w Europie (EDEN 2015).
Festiwal Śląskie Smaki, odbywając się od 13 lat w różnych miejscach województwa śląskiego, promuje nie tylko kuchnię regionalną i stare dobre tradycje kulinarne, lecz przede wszystkim pokazuje, że kuchnia regionalna może być zdrowa.
– Jesteśmy przekonani, że i w tym roku smaków będzie wiele, kusząc wszystkich unoszącym się aromatem – mówi Agnieszka Sikorska ze Śląskiej Organizacji Turystycznej – Każdego, roku drużyny startujące w konkursie kulinarnym, prześcigają się w pomysłowości na odkrywanie często zapomnianych potraw.
Trwa nabór do konkursu kulinarnego 13. Festiwalu Śląskie Smaki. Termin nadsyłania zgłoszeń to 31 maja (marta@slaskiesmaki.pl)
Regulamin konkursu jest dostępny na stronie www.slaskiesmaki.pl
W programie imprezy:
13:00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”
13:15 Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
13:45 „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
15:30 „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne
16:00 „Makula Band” – śpiewający kabaret
17:00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17:45 Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”
18:15 Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka
19:00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
W trakcie imprez: stoiska gastronomiczne restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki, liczne konkursy i animacje dla dzieci.
Wstęp wolny.
Osoba do kontaktu:
Marta Grygny
Śląska Organizacja Turystyczna
tel. 32 207 207 3
e-mail: marta@slaskiesmaki.pl