17 czerwca w Parku Zamkowym odbędzie się już trzynasta edycja Festiwalu Śląskie Smaki. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
A jest to miejsce szczególne ze względu na niezwykłą kuchnię myśliwską, wywodzącą się z dawnego Księstwa Pszczyńskiego. Co ciekawe – po raz pierwszy Festiwal wraca w miejsce, w którym odbył się już kilka lat temu. To kulinarne wydarzenie gościło w Pszczynie w 2009 roku. Po prawie dziesięciu latach Śląska Organizacja Turystyczna wraz z Miastem Pszczyna szykują ponownie niezwykłe, smaczne wydarzenie.
Miejsce Festiwalu to także inspiracja dla uczestników konkursu kulinarnego – głównego motywu imprezy.
Od lat, konkurs budzi wiele emocji, przede wszystkim ze względu na fakt, że wystartować może w nim każdy: profesjonalista, uczeń szkoły gastronomicznej czy amator. Wszyscy walczą o Złote Durszlaki i tytuł Eksperta Śląskich Smaków w swojej kategorii. Jednak to nie tylko zacięta kulinarna walka, ale również dobra zabawa i możliwość odświeżenia zapomnianych, regionalnych przepisów. Taki bowiem cel, ożywianie i kultywowanie najlepszych kulinarnych tradycji, stawia przed sobą pomysłodawca i organizator tego wydarzenia – Śląska Organizacja Turystyczna.
Nie tylko uczestnicy konkursu zmierzą się z tradycjami kulinarnymi charakterytycznymi dla Pszczyny i okolic. To wyzwanie także dla znanych zawodowych kucharzy, którzy wezmą udział w uwielbianej przez publiczność imprezy, Bitwie Smaków. Mówi się, że to jeden z najciekawszych pokazów gotowania na żywo! W tym roku
do Bitwy w konkurencji „Dzik kontra jeleń”, stanie Remigiusz Rączka – Szef kuchni w Restauracji „Rączka gotuje” i prowadzący program kulinarny o tym samym tytule oraz Marek Furczyk – Szef kuchni i właściciel Punktu G-astronomicznego w Pszczynie. Można się więc spodziewać niezwykle emocjonującej walki kulinarnej.
A kto wygra kulinarny pojedynek? Przekonamy się już 17 czerwca.
Festiwal Śląskie Smaki to prawdziwa uczta dla wszystkich zmysłów. Od godziny 13:00, aż do wieczora na scenie pojawią się znakomite zespoły wokalne, taneczne, wystąpią kabarety. Na finał Festiwalu – jak co roku –koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.
Osoba do kontaktu:
Marta Grygny
Śląska Organizacja Turystyczna
tel.: 32 207 207 3
mail: marta@slaskiesmaki.pl
Urząd Miasta w Pszczynie / Pszczyńskie Centrum Kultury
Michał Czernek
tel. 608 056798
Data wydarzenia: 17 czerwca 2018 r.
Miejsce wydarzenia: Park Zamkowy w Pszczynie, 43-200 Pszczyna
Ramowy program wydarzenia *:
13:00 Uroczyste otwarcie Festiwalu
13:00-16:00 Konkurs Kulinarny „Śląskie Smaki”
13:15 Wokaliści studia piosenki „VoicePless”
13:45 „Złota Lira w Pszczynie” – koncert orkiestr dętych
15:30 „Roztańczona Pszczyna” – pokazy taneczne
16:00 „Makula Band” – śpiewający kabaret
17:00 Ogłoszenie wyników konkursu kulinarnego
17:45 Wokaliści Studia Piosenki „VoicePless”
18:15 Bitwa Smaków, czyli dzik kontra jeleń – pokaz kulinarny Remigiusza Rączki i Marka Furczyka
19:00 Koncert galowy Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny
Dodatkowe atrakcje:
– konkursy i animacje dla dzieci,
– oferta kulinarna restauracji Szlaku Kulinarnego „Śląskie Smaki”.
*Program imprezy może ulec zmianie.