23 marca podczas 22. Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Warszawie odbędzie się już po raz trzynasty Festiwal Kuchni Greckiej. Poradnik Restauratora jest patronem medialnym tego wydarzenia.
Idea propagowania tradycji, kultury i kuchni greckiej została zrealizowana przez Teo Vafidisa, podróżnika i mistrza kulinarnego o greckim pochodzeniu. Polakom dał się poznać jako powszechnie znana i lubiana postać telewizyjna, od lat bowiem w swoich programach zabiera widzów w kulinarną podróż do współczesnej Hellady. Jest autorem książki „Filozofia smaku” w której porywa czytelników w wyprawę po regionach i aromatach oraz od wielu lat organizuje „Festiwal Kuchni Greckiej”, jest właścicielem biura podróży Hellas Travel. Pasjonata kultury i kuchni greckiej, którego największą misją jest dzielenie się nimi z polskimi odbiorcami. Nagrodzony przez UNESCO za rozpowszechnianie gastronomii opartej na diecie śródziemnomorskiej, która została wpisana na Listę Reprezentatywną Niematerialnego Dziedzictwa Kulturowego Ludzkości UNESCO, honorowy członek Chef’s Club of Greece a także reprezentant Poland Branch Office Chef’s Club of Poland.
Festiwal Kuchni Greckiej to nie tylko wydarzenie skupione wokół promocji kuchni greckiej, ale również prestiżowy konkurs kulinarny, w którym udział wezmą profesjonalni kucharze z wielu zakątków kraju. Zmaganiom uczestników przyglądać się będzie międzynarodowe jury profesjonalne, skupiające największe autorytety w zakresie gotowania oraz jury gwiazd. Śmiałkowie przystępujący do konkursu będą musieli zmierzyć się z tradycyjnymi greckimi produktami, ściśle określonymi regulaminem, tworząc nowatorskie kompozycje smakowe bazujące na znanych składnikach.