10-lecie Kulinarnego Pucharu Polski

Newsy

10-lecie Kulinarnego Pucharu Polski

21 kwietnia 2010

W tym roku Kulinarny Puchar Polski – najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny w Polsce obchodzi swój jubileusz. Już po raz dziesiąty w światłach reflektorów staną znakomici kucharze, aby w ramach konkursowej rywalizacji zaprezentować swój talent, pomysłowość i doświadczenie. Zwycięzcy odbiorą należne im laury podczas wieczornej uroczystej gali, którą uświetni jubileuszowy program artystyczny.
Rokrocznie do udziału w Kulinarnym Pucharze Polski zapraszani są zwycięzcy najbardziej prestiżowych polskich konkursów kulinarnych. Lista dziesięciu wybranych konkursów, które stanowią eliminacje do finałowej rozgrywki Kulinarnego Pucharu Polski jest co roku wybierana przez przedstawicieli Ogólnopolskiego Stowarzyszenia szefów Kuchni i Cukierni, Klubu Szefów Kuchni oraz Euro-toques Polska.
Uczestnikami Kulinarnego Pucharu Polski są dwuosobowe drużyny złożone z szefa i pomocnika. Przed kucharskimi dwójkami stoją dwa konkursowe zadania – przygotowanie przekąski i dania głównego na zadany temat. Ocenie podlegają m.in. mise en place, czystość, technika produkcji, zachowanie wartości odżywczych produktów, sposób przygotowania i prezentacji potrawy oraz smak. Podczas najbliższej edycji Kulinarnego Pucharu Polski nominowani będą rywalizować przygotowując danie główne z gęsi i kaszy oraz przystawkę na bazie jesiotra i gruszki. Znamy już pierwszych uczestników tegorocznego konkursu, będą to: Adam Kowalewski i Tomaszowi Kazimierski z restauracji Villa Secesja w Bydgoszczy, zwycięzcy konkursu Primerba Cup 2009, Krzysztof Bonk i Wojciech Roszyk z Hotelu Warszawa w Augustowie, zwycięzcy Profesjonalista Roku PPH&R 2009 oraz zwycięzcy konkursu L’Art de la cuisine Martell Krzysztof Bobola i Maciej Undziakowicz z Zamku “Dubiecko” (Dubiecko). W konkursie wezmą udział także zwycięzcy Festiwalu Kuchni Zbójnickiej, Konkursu Kuchni Greckiej, Dorszowych Żniw, Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny, Ogólnopolskiego Festiwalu Pstrąga w Hrabstwie Kłodzkim, Festiwalu Smaku w Grucznie oraz konkursu Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś.
Tegoroczna edycja Kulinarnego Pucharu Polski będzie pod wieloma względami wyjątkowa – jak zapowiada organizator – stanie się nie tylko okazją do podziwiania kunsztu kulinarnych mistrzów ale także okazją do uroczystej celebracji dziesięciolecia konkursu. Swoją obecnością konkurs uświetnią dotychczasowi zwycięzcy, którzy przygotują dla publiczności dodatkowe niespodzianki. Nikogo związanego z gastronomią nie powinno w tym roku zabraknąć na trybunach konkursowych.
Partnerem Strategicznym Kulinarnego Pucharu Polski 2010 zostało Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, tegoroczna edycja konkursu odbędzie się pod znakiem ministerialnego programu „Poznaj Dobrą Żywność”, którego celem jest informowanie o wysokiej jakości polskich produktów spożywczych. Sponsorem generalnym wydarzenia będzie natomiast firma Unilever Foodsolutions.
Kulinarny Puchar Polski odbędzie się 14 września w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Gastronomii Gastro Trendy. Organizatorami imprezy są: Międzynarodowe Targi Poznańskie i Wielkopolska Izba Gastronomii, a patronem medialnym m.in. „Poradnik Restauratora”. Więcej na stronie www.kpp.mtp.pl