Sernik z białej czekolady z naparem herbaty…

Sernik z białej czekolady z naparem herbaty…

27 stycznia 2011

SERNIK Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z NAPAREM Z HERBATY LIVELY LIME & ORANGE FUSION UBRANY SALSĄ Z ANANASA I BAZYLII

Jarosław Uściński, właściciel i szef kuchni restauracji Moonsfera w Warszawie

Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2010  w kategorii ogólnopolska restauracja tradycyjna

 

 

Menu sugerowane herbatą i pobytem na plantacji na Sri Lance

Składniki:

300 g białej czekolady

300 g twarogowy ser typu Philadelphia

Lively lime and orange fusion tea – napar

1 st świeżego ananasa

30 g świeżej bazylii

5 żółtek jaj kurzych

2 białka ubite na sztywną pianę

100 g płatków kokosowych

100 g orzechów  macadamia

100 g masła

100 g cukru palmowego

Hot tea – Darjeeling tea

 

Sposób przyrządzenia:

Przygotować intensywny napar herbaty. Ser utrzeć z żółtkami i cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Wiórki kokosowe parzymy i dodajemy osączone do masy serowej wraz z ubitym białkiem. Składniki delikatnie łączymy dbając, żeby posiadały jednakową temperaturę również z naparem herbaty. Ananas kroimy w spore kostki i łączymy z listkami świeżej bazylii oraz kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Sernik pieczemy w malutkich filiżankach natartych masłem i wyłożonych siekanymi i opieczonymi orzechami macadamia. Czas pieczenia to 20 minut w temperaturze 180 stopni. Lekko ostudzony ubieramy sałatką z ananasa i świeżej bazylii.