Manor House SPA**** – uczta w historycznym klimacie

Kulinarna Polska

Manor House SPA**** – uczta w historycznym klimacie

25 kwietnia 2014

kwiecień 2014

Hotel Manor House SPA usytuowany jest w Chlewiskach, nieopodal Szydłowca, znajdującego się w województwie mazowieckim, jedynie 140 kilometrów od stolicy. To cudowne miejsce oferuje odprężający wypoczynek w historycznym budynku, który łączy w sobie tradycję oraz luksusowe wykończenie.

W kompleksie hotelowym Manor House SPA, który składa się z XV-wiecznego Pałacu Odrowążów, XIX-wiecznej Stajni Platera oraz nowo wybudowanych Term Zamkowych wyczuwa się atmosferę dawnych siedzib ziemiańskich. Magiczny klimat łączy się z tradycją i nowoczesnością, z luksusem i dbałością o każdy,nawet najmniejszy szczegół. Manor House SPA to hotel usytuowany z dala od miasta i codziennego zgiełku. Cały park wpisany jest na listę najcenniejszych parków w Polsce, znajdują się w nim okazałe pomniki przyrody. W XIX-wiecznej stajni Platera znajduje się restauracja o niepowtarzalnym uroku i wystroju. Wnętrza jej wyposażone zostały w wiekowe meble nawiązujące do stylu dworskiego. Kamienne ściany, zachowane fragmenty starej więźby dachowej i żeliwne dźwigary tworzą niepowtarzalny klimat. Znajdziemy tam klimatyczną karczmę z barem i dużą klimatyzowaną salę biesiadną z kominkiem i antresolą, w których możemy skosztować dania kuchni polskiej i kuchni wegańskiej. Szczególnie godna polecenia jest pierś z kaczki grillowana z warzywami na aromatycznym sosie z czerwonego wina i owoców wiśni podawana z jaśminowym ryżem, a także poncz jabłkowy na ciepło na bazie nieklarowanego naturalnie tłoczonego soku jabłkowego z cynamonem, goździkami, plastrem pomarańczy i sokiem z cytryny. Ciekawostką jest to, że sok jabłkowy wytwarzany jest w lokalnym gospodarstwie sadowniczym. Gastronomia tutaj to uczta dla podniebienia i wszystkich zmysłów. Z pewnością nawet najbardziej wyrafinowani kulinarnie goście odnajdą przyjemność w spożywaniu potraw prostych o wyrazistych smakach, bazujących na lokalnych produktach. Urokliwy 10 hektarowy park Pałacu Odrowążów sprzyja również organizacji plenerowych imprez kulinarnych. Stworzono tu bowiem niepowtarzalne miejsca na pikniki i biesiadowanie, a wśród nich zadaszone patio z kamiennym grillem i miejscem na ognisko. Natomiast przy termach zamkowych na patio z pergolą i pawilonach ogrodowych znajdują się liczne stoliki, gdzie można o poranku rozkoszować się śniadaniem, a także widokiem na kwiatowe kobierce i zabytkowy drzewostan parku. A w głębi parku wiją się ścieżki, które prowadzą do dwóch kamiennych piwniczek w starych lochach pałacowych, gdzie można skosztować miodów pitnych. Kompleks hotelowy Manor House SPA z roku na rok zmienia się, zaskakuje i staje coraz bardziej atrakcyjny. W lutym br. został skategoryzowany i może już pochwalić się otrzymaniem 4 gwiazdek w kategorii hotel. A sam Pałac Odrowążów przygotowywany jest do kategoryzacji 5 gwiazdek.

Rozmowa z Dorotą Tokarską, dyrektor ds. marketingu w Manor House SPA Pałac Odrowążów

Heidi Handkowska: W styczniu tego roku wprowadzono nowe menu wegańskie. Restauracja serwuje teraz urozmaicone dania dla wegetarian i wegan. Proszę o tym opowiedzieć.

Dorota Tokarska: Diety wegetariańska i wegańska to niezwykła różnorodność potraw i składników. Ci, którzy nie wyobrażają sobie obiadu bez mięsa mogą stracić wiele. Przede wszystkim bogactwa smaków i zapomnianych składników ze świata roślinnego, a dodatkowo zdrowie. Według wielu lekarzy i dietetyków, wegetarianie i weganie o wiele rzadziej cierpią na choroby cywilizacyjne, takie jak nadciśnienie tętnicze czy otyłość.

Podobno dobrze skomponowane diety wegańskie różnią się od diet tradycyjnych lepszym stosunkiem wartości odżywczych do kalorii.

Zdecydowanie. Składają się z bogatych w minerały i witaminy, dużych objętościowo produktów, które są jednocześnie mało kaloryczne. Warto wspomnieć także, że zawierają bardzo dużo tłuszczów roślinnych mających niezwykle cenne dla organizmu kwasy Omega-3. Najbogatszym źródłem Omega-3 jest siemię lniane. W diecie wegetarian i wegan znajdziemy m.in. soję, fasolę białą, soczewicę, sejtan, a także tempeh i tofu. Rośliny strączkowe zawierają dużo białka, dzięki czemu optymalizują jego spożycie w codziennym jadłospisie. Dodatkowo łączenie ich z produktami zbożowymi, warzywami, a także z nabiałem pozwala całkowicie zaspokoić potrzebę białka w organizmie.

Co zatem znajdziemy w wegańskim menu Manor House SPA?

Polecam m.in.: barszcz czerwony z podgrzybkiem i ciemną kaszą gryczaną krem szpinakowy z prażonymi migdałami, krem z groszku zielonego z wasali, paprykę nadziewaną pieczarkami z puddingiem jaglanym, makaron z cukinią z sosem słonecznikowym na mleku sojowym. Są również desery, np. jabłko pieczone z żurawiną polane syropem z agawy. Dania te są atrakcyjne nie tylko dla wegan, ponieważ urozmaicają codzienne, o wiele prostsze potrawy. Obecnie wystąpiliśmy do Fundacji VIVA, wydawcy magazynu Vege o nadanie znaku jakości „V” dla dań wegańskich serwowanych w naszej kuchni.

Jakie korzyści ten znak przynosi klientom restauracji?

Możliwość natychmiastowego zorientowania się, czy dany produkt nie zawiera składników pochodzenia zwierzęcego. Znak „V” gwarantuje także wiarygodność menu. Poza tym restauracje używające tego znaku są umieszczane na specjalnej liście i, na życzenie, polecane wegetariańskim klientom.