Lasagne ze świeżym dorszem | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Lasagne ze świeżym dorszem

Lasagne ze świeżym dorszem

Krzysztof Szulborski

prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, Pomorska Akademia Kulinarna w Gdańsku

Składniki (1 porcja)

filet z dorsza – 150 g

makaron lasagne – 70 g 

sos beszamelowy

warzywa (marchew, seler, cukinia) – 80 g

pomidory bez skórki – 50 g

pomidory cherry – 50 g 

ser gorgonzola – 50 g

sos jalapeño – 50 g

cytryna, sól, pieprz, olej

Sposób przyrządzenia:

Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola. Gotową masę przekładamy na przemian z płatkami lasagne i pieczemy w grillo-wędzarni przez około 30 min. Lasagne podajemy z pieczonymi pomidorkami cherry i sosem z czerwonych papryk jalapeño. Dekorujemy frytowaną bazylią i młodym szczypiorkiem.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
24 września 2018

Podobne artykuły

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

31 sierpnia 2018

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

przeczytaj całość

Comber z sarny w ziołach na puree z pasternaku i białej czekolady...

7 sierpnia 2018

Comber z sarny nacieramy solą i pieprzem, zawijamy w folię aluminiową, żeby powstał równy wałek i odkładamy do lodówki na kilka godzin. Mięso obsmażamy krótko na patelni z każdej strony i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 12 minut.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl