Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

TOMASZ PUROL

Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050

w poznańskim Starym Browarze,

członek Klubu Szefów Kuchni

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

Składniki:

• brukiew – 800 g

• masło – 150 g

• parmezan – 100 g

• udziec jagnięcy – 700 g

• marchew – 150 g

• cebula – 100 g

• seler – 100 g

• pietruszka – 100 g

• rozmaryn – 2 gałązki

• olej – 50 ml

• wino czerwone wytrawne

– 150 ml

• liść laurowy

• ziele angielskie

• sól

• pieprz (świeżo mielony)

• kmin rzymski

Sposób przyrządzenia:

Udziec oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy jagnięcinę i obsmażamy dokładnie dobrze z każdej strony, po czym przekładamy do miski. Do rondla po jagnięcinie wkładamy marchew, cebulę, seler, pietruszkę, pokrojone w kostkę takiej samej wielkości co mięso. Do przesmażonych warzyw dorzucamy mięso i wlewamy wino. Gotujemy tak długo, aż alkohol odparuje, następnie dodajemy wszystkie przyprawy, z rozmarynem włącznie. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec redukujemy nadmiar płynu. Brukiew obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez prasę do purée i dodajemy masło ze startym parmezanem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Duszoną jagnięcinę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na górę wyciskamy brukwiowe purée. Całość pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut.

Fot. Julian Redondo Bueno

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
6 listopada 2017

Podobne artykuły

Tort z kapusty kwaśnej

12 kwietnia 2018

Dynie piżmową tniemy w kostkę około 1 cm wielkości i pieczemy w piekarniku około 40 minut w temperaturze około 160 stopni. Kapustę przekładamy do garnka, dodajemy wino, laski cynamonowe oraz szczyptę pieprzu i gotujemy około 1 godzinę na bardzo małym ogniu pod przykryciem. Ciasto wałkujemy możliwie jak najcieniej po czym nakładamy do tartinek, wkładamy groch i odpiekamy w piekarniku około 20 minut.

przeczytaj całość

Jesiotr na puree z marchwi, komosą ryżową i warzywami

16 marca 2018

Jesiotra filetujemy następnie robimy solankę 5% jesiotra kroimy na porcje po 150 g i wkładamy do solanki na około 15 min. Po wyjęciu z solanki rybę smażymy na maśle klarowanym.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Nikodem Pankowiak

tel. (61) 851 37 08
nikodemp@poradnikrestauratora.com.pl