Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

TOMASZ PUROL

Szef kuchni Restauracji Blow Up Hall 5050

w poznańskim Starym Browarze,

członek Klubu Szefów Kuchni

Duszona jagnięcina zapiekana pod purée z brukwi

Składniki:

• brukiew – 800 g

• masło – 150 g

• parmezan – 100 g

• udziec jagnięcy – 700 g

• marchew – 150 g

• cebula – 100 g

• seler – 100 g

• pietruszka – 100 g

• rozmaryn – 2 gałązki

• olej – 50 ml

• wino czerwone wytrawne

– 150 ml

• liść laurowy

• ziele angielskie

• sól

• pieprz (świeżo mielony)

• kmin rzymski

Sposób przyrządzenia:

Udziec oczyszczamy z nadmiaru błon i kroimy w średniej wielkości kostkę. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy jagnięcinę i obsmażamy dokładnie dobrze z każdej strony, po czym przekładamy do miski. Do rondla po jagnięcinie wkładamy marchew, cebulę, seler, pietruszkę, pokrojone w kostkę takiej samej wielkości co mięso. Do przesmażonych warzyw dorzucamy mięso i wlewamy wino. Gotujemy tak długo, aż alkohol odparuje, następnie dodajemy wszystkie przyprawy, z rozmarynem włącznie. Całość zalewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Na koniec redukujemy nadmiar płynu. Brukiew obieramy, kroimy w średnią kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, przeciskamy przez prasę do purée i dodajemy masło ze startym parmezanem. Powstałą masę przekładamy do rękawa cukierniczego. Duszoną jagnięcinę wkładamy do naczynia żaroodpornego, a na górę wyciskamy brukwiowe purée. Całość pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut.

Fot. Julian Redondo Bueno

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Przepisy
Tagi
Data dodania
6 listopada 2017

Podobne artykuły

Lasagne ze świeżym dorszem

24 września 2018

Filet z dorsza nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Następnie należy wymieszać z blanszowanymi warzywami (marchew, seler, cukinia) pokrojonymi jullienne, pomidorami i sosem beszamelowym oraz z serem gorgonzola.

przeczytaj całość

Surowy dżem z cebuli ze śledziem i gotowanymi ziemniakami

31 sierpnia 2018

Ziemniaki obieramy i przygotowujemy klasyczne puree. Gotowe filety śledzia rolujemy ciasno.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl