Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów | Poradnik Restauratora

Opiniotwórczy branżowy miesięcznik ogólnopolski dla właścicieli i szefów kuchni lokali gastronomicznych –  nieprzerwanie 20 rok na rynku

Different – restauracja obsługiwana przez niewidomych kelnerów

W Warszawie powstała restauracja w ciemności, która jako jedyna w Polsce zatrudnia niewidomych kelnerów. Wprowadzają oni odbiorców w świat niewidomych, gdzie istnieje piękno, radość, marzenia. Gdzie bariera wzrokowa nie jest przeszkodą, ale bodźcem do rozwoju pozostałych zmysłów.

Restauracja stanowi dla odwiedzających miejsce jedyne w swoim rodzaju, gdzie uwagę przejmują wszystkie zmysły poza wzrokiem. Stanowi to całkowitą nowość w odbieraniu świata, w tym smaków w nim występujących. Zamknięcie się na odbiór bodźców wzrokowych powoduje prawdziwą eksplozję doznań odczuwanych pozostałymi zmysłami.

Jest to możliwość posmakowania nie tylko wysublimowanej kuchni, ale także świata, który odbiera się całą mocą zmysłów pozawzrokowych. Węch rozbudza wyobraźnię i stymuluje do odgadnięcia, co w danej jest kosztowane. Dotyk pozwala odkryć konsystencję dań, a także poczuć bliskość osób, które towarzyszą nam w tej niezwykłej podróży. Słuch podtrzymuje interakcje i wymianę wrażeń. Zmysł smaku podpowiada co znajduje się na talerzu i ocenia jakość potraw.

Misją restauracji powstałej pod auspicjami fundacji „Człowiek w potrzebie” jest odpowiedź na problemy społeczne jak: wykluczenie społeczne i zawodowe osób niewidomych oraz brak świadomości i tolerancji odnośnie osób niewidomych, zarówno u dorosłych jak i dzieci. Całkowity dochód z restauracji jest przeznaczany na działalność statutową fundacji.

Idea kolacji w ciemnościach pochodzi z połowy XIX w., a została zapoczątkowana przez stowarzyszenie ociemniałych we Francji. W 1999 roku w Zurychu powstała pierwsza restauracja w ciemnościach Blinde Kuh.

W 2004 roku w Paryżu otwarto restaurację „Dans le Noir?”. Restauracja „Dans le Noir?” od kilku lat jeździ po całym świecie z kilkutygodniowymi instalacjami. Odwiedziła miasta takie jak: Geneva, Bangkok, Berlin, Shanghai, Montreal, San Francisco i Warszawa. Podczas wizyty w restauracji „Dans le Noir?”, w 2008 r. w Warszawie, Prezes Fundacji Anna Bocheńska pierwszy raz jadła kolację w ciemnościach. Od tego czasu marzyła o stworzeniu takiej restauracji. Udało się – restauracja zaprasza gości na dania kuchni fusion.

Galeria

Zainteresował Cię temat? Udostępnij artykuł!
Kategoria
Aktualności
Tagi
Different
Data dodania
9 lipca 2018

Podobne artykuły

Za nami Wielki Finał 15. edycji Coupe du Monde de la Patisserie

6 lutego 2019

W dniach 27-28 stycznia 2019 r. podczas targów Sirha w Lyonie odbył się po raz 15. Wielki Finał jednego z najbardziej prestiżowych konkursów cukierniczych na świecie Coupe du Monde de la Patisserie.

przeczytaj całość

X Europejskie Targi Produktów Regionalnych

4 lutego 2019

W dniach 11-15 sierpnia br. odbędzie się 10. jubileuszowa edycja Europejskich Targów Produktów Regionalnych. W Zakopanem swoje produkty zaprezentują producenci m.in żywności regionalnej z kraju oraz z zagranicy, będzie to również doskonała okazja do zapoznania się z dziedzictwem kulinarnym różnych regionów Europy.

przeczytaj całość

Więcej w dziale

Wydawca

ZDKP

Nasze tytuły

Partnerzy

Wydawca

Biuro Promocji i Reklamy "Generalczyk" sp.j.

ul. Szczęsna 10
60-587 Poznań
tel./fax (61) 852 08 94
email: redakcja@poradnikhandlowca.com.pl

Dyrektor Sprzedaży i Marketingu

Michał Bobrowski

tel. (61) 850 19 33
michalb@poradnikhandlowca.com.pl

Specjalista ds. Sprzedaży i Marketingu

Anita Kubiak

tel. (61) 851 37 08
anitak@poradnikrestauratora.com.pl