Bocuse d’Or Europe 2018 – Norwegowie znów sięgnęli po złoto

Wydarzenia

Bocuse d’Or Europe 2018 – Norwegowie znów sięgnęli po złoto

13 czerwca 2018

Christian André Pettersen z Norwegii zwyciężył w środę w prestiżowym konkursie kulinarnym Bocuse d’Or Europe 2018. Drugie miejsce zajął Sebastian Gibrand z Szwecji, a trzecie Kenneth Toft-Hansen z Danii. Wielki finał w którym rywalizowały 20 kraje odbył się 11-12 czerwca w Turynie.

Jury pod przewodnictwem szefów kuchni Jérôme Bocuse, Tamása Szélla, Carlo Cracco i Enrico Crippy, przyznało pierwsze miejsce 28-letniemu André Pettersen za wyjątkową kreatywności, która wykraczała poza prostotę i jakość produktów piemonckiej i tradycyjnej kuchni włoskiej.

Przypominamy, że reprezentacja Norwegii wygrywa europejską selekcję po raz drugi, a na podium Bocuse d’Or staje już po raz czternasty.

Do finału Bocuse d’Or, który odbędzie się podczas targów gastronomicznych Sirha w Lyonie, zakwalifikowały się także drużyny z Finlandii, Francji, Belgii, Szwajcarii, Węgier, Islandii, Wielkiej Brytanii oraz Włoch.