Festiwal Smaku Gruczno 2010

Newsy

Festiwal Smaku Gruczno 2010

03 sierpnia 2010

21 – 22 sierpnia br. już po raz piaty odbędzie się Festiwal Smaku w Grucznie. Akademia Molekularna Jeana Bos oraz Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły po raz kolejny organizują w ramach Festiwalu, konkurs „Turniej kucharzy”. Po raz pierwszy do organizacji Festiwalu włączyło się Europejskie Stowarzyszenia Kucharzy, Euro – Toques Polska za sprawą którego, zwycięzcy tegorocznego konkursu kulinarnego będą nominowani do Pucharu Polski 2010. Zwycięzcy Konkurs Kulinarnego V Festiwalu Smaku w Grucznie są nominowani do Pucharu Polski podczas Międzynarodowych Targów Poznańskich 2010 r. To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.

Celem konkursu kulinarnego jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej.  W tym roku w konkursie uczestniczyć będzie 12 dwuosobowych zespołów kucharzy. A danie główne – kurczak kuropatwiany z zieloną nóżką – musi być przygotowane według staropolskich przepisów, w nowoczesnej aranżacji, na podstawie najstarszej polskiej książki kucharskiej, która została opracowana i wydana przez Stanisława Czernieckiego w 1682 r., pt. ‘‘COMPENDIUM FERCULORUM” w Pałacu Wilanowskim. Na przygotowanie potraw uczestnicy mają 90 minut.

Nad prawidłowością przebiegu Konkursu czuwać będzie jury w składzie: jury techniczne – Leszek Gryka, Expert Kulinarny; Eric Patygny,  Vice Prezydent Euro -Toques Belgia; jury degustacyjne –  Jacek Kempa,  Vice Prezes Euro – Toques Polska, Mistrz Świata w grillowaniu;  Wolfgang P. Menge, Prezydent Euro – Toques Niemcy;   Jean Castadot, Prezydent Euro – Toques Belgia;  Jerzy Pasikowski, Prezes Fundacji Klubu Szefów Kuchni;   Piotr Szczygielski, Członek OSSKiC; jury VIP – Krzysztof Szulborski, Prezes SPKiC Region Pomorski, Mistrz Świata w Grillowaniu; Stanisław Wroński, Konsul Honorowy Belgii; Krzysztof Sikora, Kanclerz WSG;  ks. Wojciech Przybyła,  Dyrektor Caritas Diecezji Bydgoskiej; Rafał Rykowski, TVP Bydgoszcz;  Prof. Jarosław Dumanowski; Leszek Kosarzecki, firma Smoker; Didier Bolle, skarbnik Euro -Toques Belgia;  Annick Van Hool , BBC Warszawa; Bogdan Kardas,  Jabil Global Services Poland.

W trakcie dwudniowej imprezy odbędą się przeróżne pokazy mistrzów kulinarnych. Ponadto odbędą się pokazy lokalne odmienności miodów, wędlin, nalewek czy powideł, ekspozycja oraz degustacja współczesnych serowarów polskich, alejka polskiego wina, rękodzieło, wydarzenia teatralne, występy artystów muzyki folk, pokazy psów pasterskich, wypas owiec, pracy koni pociągowych, manewry kawalerii. Nie zabraknie również kawiarenek czy punktów gastronomicznych.

Patronat honorowy objął Urząd Marszałkowski i Wojewoda Kujawsko-Pomorski. A patronat medialny m.in.: Poradnik Restauratora.