O NAS
- Poradnik Restauratora to ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii.
- Ukazuje się od 1999 roku (25. rok na rynku).
- Od początku istnienia pisma przyjęto formułę poradniczą, jako najbardziej odpowiadającą oczekiwaniom Czytelników.
- 12 wydań w roku – możliwość dokładnego zaplanowania kampanii reklamowej – pismo ukazuje się na początku każdego miesiąca.
- Najwyższy nakład kontrolowany przez Polskie Badania Czytelnictwa/PBC (d. ZKDP) wśród czasopism branżowych dla gastronomii – 10 100 egz.
- Poradnik Restauratora jest od lat liderem na rynku prasy branżowej w sektorze HoReCa wg badań przeprowadzonych przez uznane instytuty badawcze, m.in. Pentor 2001 r., IQS & Quant Group 2002 r., PBS DGA 2009 r., Millward Brown 2015 r., Kantar IV kwartał 2017 r.
- Poradnik Restauratora w ankiecie udostępnionej nam przez polskie stowarzyszenia kulinarne został we wrześniu 2022 r. wskazany jako najchętniej czytane pismo w branży gastronomicznej.
- Poradnik Restauratora dociera do największej ilości osób decyzyjnych w sektorze HoReCa. Jest również wskazywany jako najbardziej przydatny w pracy, szczególnie tam, gdzie najtrudniej dotrzeć przedstawicielom handlowym reklamodawców tj. w punktach gastronomicznych w miastach od 15 do 99 tys. mieszkańców (Kantar IV kwartał 2017).
- Silne wsparcie online: www.poradnikrestauratora.com.pl, newsletter oraz FB i Instagram.
REGULAMIN PUBLIKACJI
Redakcja nie bierze odpowiedzialności za treść reklam. Materiałów niezamówionych nie zwracamy oraz zastrzegamy sobie prawo do skrótów i redakcyjnego opracowania tekstów przyjętych do druku, oraz zmiany ich tytułów. Rozpowszechnianie materiałów redakcyjnych bez zgody wydawcy jest zabronione. Szczegółowy regulamin publikacji znajduje się pod poniższym linkiem: regulamin publikacji Poradnik Restauratora.
WSPÓŁPRACA
W celu uzyskania najwyższego poziomu merytorycznego redakcja Poradnika Restauratora od lat współpracuje z naukowcami i wykładowcami z takich ośrodków jak:
- Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
- Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
- Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
- Polski Instytut Ekonomiczny w Warszawie
- PMR Market Experts
- GfK Polonia
- Kancelaria Prawna m.in. Kancelaria Radcy Prawnego Edyta Duchnowska, Kancelaria Adwokata i Doradcy Restrukturyzacyjnego Pawła Lewandowskiego.
Współpraca redakcyjna została nawiązana również z wieloma praktykami w branży gastronomicznej:
- Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
- Fundacja Klubu Szefów Kuchni
- Polska Inicjatywa Kulinarna
- Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
- Euro-Toques Polska
- Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy
- Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika
Poradnik Restauratora jest patronem medialnym najważniejszych targów branżowych i konkursów kulinarnych m.in.:
- Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro
- Międzynarodowe Targi PolagraGastro
- Targi Expo Sweet
- Międzynarodowe Targi HORECA / GASTROFOOD
- Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów
- Kulinarny Puchar Polski
- Wine&Food Noble Night
- Kulinarny Talent
- International Chef Culinary Cup
- Chefs Only
- Archimagirus Tradycja & Nowoczesność
Z racji wysokiej pozycji na rynku prasy HoReCa redakcja Poradnika Restauratora jest zapraszana i ma także zaszczyt regularnie patronować prestiżowym wydarzeniom międzynarodowym m.in.:
- Chefs World Summit (Monako)
- Les Chefs en Or (Paryż)
- Targi SIAL (Paryż)
- Leaders in HoReCa (Praga).