O NAS

  • Poradnik Restauratora to ogólnopolski miesięcznik branżowy dla gastronomii.
  • Ukazuje się od 1999 roku (25. rok na rynku).
  • Od początku istnienia pisma przyjęto formułę poradniczą, jako najbardziej odpowiadającą oczekiwaniom Czytelników.
  • 12 wydań w roku – możliwość dokładnego zaplanowania kampanii reklamowej – pismo ukazuje się na początku każdego miesiąca.
  • Najwyższy nakład kontrolowany przez Polskie Badania Czytelnictwa/PBC (d. ZKDP) wśród czasopism branżowych dla gastronomii – 10 100 egz.
  • Poradnik Restauratora jest od lat liderem na rynku prasy branżowej w sektorze HoReCa wg badań przeprowadzonych przez uznane instytuty badawcze, m.in. Pentor 2001 r., IQS & Quant Group 2002 r., PBS DGA 2009 r., Millward Brown 2015 r., Kantar IV kwartał 2017 r.
  • Poradnik Restauratora w ankiecie udostępnionej nam przez polskie stowarzyszenia kulinarne został we wrześniu 2022 r. wskazany jako najchętniej czytane pismo w branży gastronomicznej.
  • Poradnik Restauratora dociera do największej ilości osób decyzyjnych w sektorze HoReCa. Jest również wskazywany jako najbardziej przydatny w pracy, szczególnie tam, gdzie najtrudniej dotrzeć przedstawicielom handlowym reklamodawców tj. w punktach gastronomicznych w miastach od 15 do 99 tys. mieszkańców (Kantar IV kwartał 2017).
  • Silne wsparcie online: www.poradnikrestauratora.com.pl, newsletter oraz FB i Instagram.

REGULAMIN PUBLIKACJI

Redakcja nie bierze odpowiedzialności za treść reklam. Materiałów niezamówionych nie zwracamy oraz zastrzegamy sobie prawo do skrótów i redakcyjnego opracowania tekstów przyjętych do druku, oraz zmiany ich tytułów. Rozpowszechnianie materiałów redakcyjnych bez zgody wydawcy jest zabronione. Szczegółowy regulamin publikacji znajduje się pod poniższym linkiem: regulamin publikacji Poradnik Restauratora.

WSPÓŁPRACA

W celu uzyskania najwyższego poziomu merytorycznego redakcja Poradnika Restauratora od lat współpracuje z naukowcami i wykładowcami z takich ośrodków jak:

  • Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
  • Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu
  • Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
  • Polski Instytut Ekonomiczny w Warszawie
  • PMR Market Experts
  • GfK Polonia
  • Kancelaria Prawna m.in. Kancelaria Radcy Prawnego Edyta Duchnowska, Kancelaria Adwokata i Doradcy Restrukturyzacyjnego Pawła Lewandowskiego.

Współpraca redakcyjna została nawiązana również z wieloma praktykami w branży gastronomicznej:

  • Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników
  • Fundacja Klubu Szefów Kuchni
  • Polska Inicjatywa Kulinarna
  • Stowarzyszenie Kucharzy Polskich
  • Euro-Toques Polska
  • Polska Izba Gospodarcza Restauratorów i Hotelarzy
  • Akademia Kelnerska Grzegorza Górnika

Poradnik Restauratora jest patronem medialnym najważniejszych targów branżowych i konkursów kulinarnych m.in.:

  • Międzynarodowe Targi Gastronomiczne EuroGastro
  • Międzynarodowe Targi PolagraGastro
  • Targi Expo Sweet
  • Międzynarodowe Targi HORECA / GASTROFOOD
  • Kongres Szefów Kuchni i Restauratorów
  • Kulinarny Puchar Polski
  • Wine&Food Noble Night
  • Kulinarny Talent
  • International Chef Culinary Cup
  • Chefs Only
  • Archimagirus Tradycja & Nowoczesność

Z racji wysokiej pozycji na rynku prasy HoReCa redakcja Poradnika Restauratora jest zapraszana i ma także zaszczyt regularnie patronować prestiżowym wydarzeniom międzynarodowym m.in.:

  • Chefs World Summit (Monako)
  • Les Chefs en Or (Paryż)
  • Targi SIAL (Paryż)
  • Leaders in HoReCa (Praga).