Hermesy Kulinarne

Hermesy Kulinarne

20 września 2024

19 września 2024 r. w hotelu Hampton by Hilton Poznań Swarzędz odbyło się XXIV Ogólnopolskie Spotkanie Czołowych Postaci Świata FMCG i HoReCa. Na poprzednim świętowaliśmy – 30-lecie „Poradnika Handlowca”, a teraz 25-lecie „Poradnika Restauratora” – dwóch głównych tytułów z portfolio Wydawnictwa Generalczyk, w którym znajdują się także magazyny on-line tj. Handlowiec oraz Handler-Berater.

Ze względu na powódź na południu Polski, niestety nie wszyscy zaproszeni goście mogli do nas dojechać. Pomimo to w uroczystości wzięło udział ponad 200 zaproszonych osób z całego kraju – top managerów z branży HoReCa oraz FMCG, reprezentujących zagraniczne i krajowe sieci detaliczne, dystrybutorów, producentów oraz handlowców. Nie zabrakło również uznanych szefów kuchni i właścicieli obiektów gastronomicznych.

Wszyscy uczestnicy Gali podkreślali, że ich firmy na wiele sposobów wspierają handlowców, dystrybutorów i osoby fizyczne dotknięte powodzią. Także Wydawnictwo Generalczyk wspomogło poszkodowanych, a w trakcie wydarzenia zachęcało do wsparcia i pomocy dla powodzian na dedykowane konto Fundacji Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy w mBanku: 12 1140 1010 0000 5244 4400 1043.

Kulminacyjnym punktem było wręczenie prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”. Kulminacyjnym punktem było wręczenie prestiżowych statuetek – Hermesów Kulinarnych „Poradnika Restauratora”. To wyróżnienie przyznawane jest od 2005 r. wyłącznie głosami szefów kuchni – laureatów Hermesa Kulinarnego „Poradnika Restauratora” z lat poprzednich. Skład Akademii Laureatów stanowią znane postaci branży gastronomicznej, jak m.in. Robert Sowa, Kurt Scheller, Przemysław Klima, Wojciech Modest Amaro, Jerzy Pasikowski, Marcin Budynek, Bartosz Peter, Paweł Stawicki, Giancarlo Russo, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus i wiele innych. Nasza redakcja nie pobiera z tego tytułu żadnych opłat. Nagroda ta jest przede wszystkim wyrazem uznania w środowisku branżowym.

Kapituła w tym roku postanowiła przyznać 15. statuetek.

Jako pierwsi wyróżnienia odebrali najlepsi spośród restauratorów i szefów kuchni, a w dalszej kolejności uhonorowano przedstawicieli środowiska FMCG.

LAUREACI HERMESA PORADNIKA RESTAURATORA:

Z okazji jubileuszu 25-lecia „Poradnika Restauratora” Kapituła postanowiła przyznać pięć honorowych statuetek Hermesa Kulinarnego.

HERMES HONOROWY KULINARNY Z OKAZJI 30-LECIA DZIAŁALNOŚCI NA POLSKIM RYNKU

FARM FRITES W POLSCE

W imieniu wszystkich pracowników Farm Frites nagrodę odebrał Maciej Gierdal, Commercial Director Central Eastern Europe.

Farm Frites w Polsce od 30 lat jest wiodącym producentem mrożonych wyrobów ziemniaczanych  w Europie Środkowo-Wschodniej. W każdym kraju stawiają na współpracę z dystrybutorami specjalizującymi się w segmencie HoReCa, a jednocześnie docierają bezpośrednio do właścicieli i managerów restauracji oraz punktów gastronomicznych, gdzie frytki znajdują się w menu. Zaangażowanie firmy wykracza poza wytwarzanie wysokiej jakości produktów, a ich celem jest dzielenie się radością we wszystkim, co robią. Stąd nowe hasło: „Serving happiness”, czyli serwujemy szczęście.

HERMES HONOROWY KULINARNY

GIANCARLO RUSSO

Prezes Włoskiego Stowarzyszenia Kucharzy – delegatura w Polsce. Organizator 17-tu edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej Arte Culinaria Italiana. Aktywnie uczestniczy w najważniejszych wydarzeniach kulinarnych w Polsce i za granicą. Ekspert i doradca kulinarny oraz ambasador znanych włoskich marek w Polsce. Autor książki kulinarnej pt. „Kuchnia Włoska bez granic”. W latach 2003-2015 prowadził w Warszawie własną restaurację pod nazwą „Giancarlo Ristorante Italiano”. Natomiast w latach 2019-2022 warsztaty kulinarne w „Studiu Kulinarnym Giancarlo” na Ursynowie w Warszawie.

HERMES HONOROWY KULINARNY

JOANNA OCHNIAK

Certyfikowany, międzynarodowy juror konkursów kulinarnych w WorldChefs, ambasadorka Kulinarnego Pucharu Polski, członkini Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Organizatorka konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku i wielu innych wydarzeń kulinarnych w kraju i na świecie.

HERMES HONOROWY KULINARNY

KURT SCHELLER

Uśmiechniętą twarz z charakterystycznym wąsem i nieodłącznym beretem na głowie znają wszyscy. Kurt Scheller urodził się w Lucernie w Szwajcarii, ale od 1991 r. mieszka w Polsce. Szybko zyskał u nas status autorytetu kulinarnego. W 2002 r. w hotelu Rialto otwarto pierwszą restaurację sygnowaną jego nazwiskiem. Od tego roku prowadzi również Akademię Kurta Schellera – pierwszą w Polsce szkołę kulinarną, której oferta dydaktyczna jest kierowana zarówno do profesjonalistów, jak i do amatorów gotowania. Podróże obok gotowania to jego druga pasja.

HERMES HONOROWY KULINARNY

ROBERT SOWA

Kucharz, restaurator i autorytet w dziedzinie sztuki kulinarnej. Kreator menu największych wydarzeń kulturalno-kulinarnych. Juror wielu konkursów kulinarnych organizowanych w Polsce, reprezentant kraju podczas wielu prestiżowych konkursów i pokazów kulinarnych. Znany z programów telewizyjnych, propagator kuchni polskiej w nowej odsłonie. Autor wielu książek kulinarnych. Właściciel autorskiej restauracji N31 w Warszawie.

HERMES KULINARNY – OSOBOWOŚĆ GASTRONOMII

ARTUR SKOTARCZYK

Miłośnik kuchni francuskiej a także darów lasu i sezonowości. Doświadczenie zdobywał w Polsce i Francji. Od 2014 r. jest szefem kuchni i współtwórcą uznanej restauracji Muga w Poznaniu. Członek Polskiej Kadry Narodowej – Poland National Culinary Team, z którą na kulinarnych mistrzostwach świata w Luksemburgu w 2018 r. zdobył brązowy i srebrny medal. 

HERMES KULINARNY ZA CAŁOKSZTAŁT TWÓRCZOŚCI KULINARNEJ I KRZEWIENIE EDUKACJI WŚRÓD MŁODZIEŻY

JANUSZ GARNCARCZYK

Od 10 lat związany z hotelem Lemon Resort Spa, najpierw, jako szef kuchni, obecnie jako dyrektor gastronomii. W restauracji Lemon łączy tradycję z nowoczesnością, współpracując z wieloma lokalnymi producentami. Absolwent Akademii Kulinarnej w Krakowie, członek zarządu Stowarzyszenia Klubu Szefów Kuchni. Juror w licznych konkursach kulinarnych.

HERMES KULINARNY ZA GODNE REPREZENTOWANIE POLSKIEJ GASTRONOMII NA ARENIE MIĘDZYNARODOWEJ

NARODOWA REPREZENTACJA POLSKI KUCHARZY OSSKIC

Nagrodę odebrali: Jarosław Uściński i Michał Świerad z zarządu OSSKiC.

Niepodważalne zaangażowanie, nieprzerwane wysiłki i niezłomna determinacja – to cechy, które definiują Narodową Reprezentację Polski Kucharzy powołanych przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierników. Z tegorocznej Olimpiady Kulinarnej w Stuttgarcie reprezentacja wróciła z dorobkiem jednego złotego i dwóch srebrnych medali. To wielkie osiągnięcie, które dowodzi, że nasza gastronomia jest już na najwyższym, światowym poziomie.

HERMES KULINARNY W KATEGORII SIEĆ HOTELOWA

HOTELE GOŁĘBIEWSKI

Nagrodę odebrał Jarosław Brożyna, Dyrektor Hotelu Gołębiewski w Wiśle.

Hotele Gołębiewski to znana w Polsce marka. Założycielem sieci tych luksusowych hoteli był Tadeusz Gołębiewski. Do najsłynniejszych należą m.in. hotel Gołębiewski w Mikołajkach, który powstał w 1991. r. oraz otwarty w 2010 r. największy hotel w Polsce —Gołębiewski w Karpaczu. Hotele sieci znajdują się jeszcze w Białymstoku i Wiśle. Kolejna inwestycja to niezakończony jeszcze obiekt w Pobierowie nad Morzem Bałtyckim.

HERMES KULINARNY ZA POŁĄCZENIE HANDLU Z GASTRONOMIĄ

SIEĆ ŻABKA

Nagrodę odebrał: Jerzy Roguski, Dyrektor Ds. Komercyjnych i Rozwoju Żabka Polska.

W Żabce każdemu podjętemu działaniu przyświeca naczelna wartość – upraszczanie życia. Rozwiązania są dopasowane do zmieniających się potrzeb współczesnego konsumenta. Od lat klienci kojarzą sklepy Żabka z aromatyczną kawą czy chrupiącymi hot dogami. Teraz – przyszła pora na coś więcej. Misją Żabki jest uczynienie street foodu dostępnym dla wszystkich, w przystępnej cenie i o sprawdzonej jakości. W sklepach z rozbudowaną ofertą gastronomiczną, klienci mają możliwość wygodnego spożycia posiłku na miejscu.

HERMES KULINARNY ZA PROFESJONALNĄ ORGANIZACJĘ SZKOLEŃ I WARSZTATÓW KULINARNYCH DLA KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI

AKADEMIA INSPIRACJI MAKRO

Nagrodę odebrał Rafał Zaręba, szefa kuchni Akademii Inspiracji Makro.

Akademia Inspiracji Makro to nowoczesne centrum szkoleniowe dedykowane przedstawicielom profesjonalnej gastronomii. Głównym jej celem jest wsparcie rozwoju biznesu klientów poprzez zapewnienie wysokiej jakości doświadczeń szkoleniowych oraz podnoszenie kulinarnych i biznesowych kompetencji ich zespołów. Akademia ma dwie placówki stacjonarne w Warszawie i Krakowie.

HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA

RESTAURACJA CARSKA Z BIAŁOWIEŻY

Nagrodę odebrał szef kuchni Mariusz Dąbała.

Restauracja Carska mieści się w zabytkowym budynku dworca z 1903 r., który w 2005 r. przywrócili do życia państwo Katarzyna i Michał Drynkowscy. W kuchni od 3 lat rządzi szef Mariusz Dąbała. Inspiruje się kuchnią kresową, polską jak i francuską. Dania tworzy ze świeżych lokalnych produktów by zaspokoić najbardziej wyrafinowane podniebienia.

Nominowani:

Sztormowa, Stegna – szef Grzegorz Labuda

Figaro, Poznań – szef Albano Asani

HUB.Praga, Warszawa – szef Witold Iwański

Giewont, Kościelisko – szef Przemysław Sieradzki

HERMES KULINARNY W KATEGORII RESTAURACJA HOTELOWA

RESTAURACJA ARTESSE, H15 LUXURY HOTEL PALAC, KRAKÓW

Nagrodę odebrał szef kuchni Mateusz Suliga.

Szef Kuchni Mateusz Suliga, od początku pracy zawodowej związany jest z Krakowem. W restauracji Artesse od 2021 r. w sposób nieszablonowy, nowoczesny i elegancki odzwierciedla tradycje kulinarne dawnej Polski i Krakowa. Serwuje menu degustacyjne, którego nie powstydziłyby się najwyższe sfery. W okresie od 2022 do 2024 r. odbył cztery staże w jedno, dwu i trzygwiazdowych restauracjach w Hiszpanii, m.in. w uznawanej za najlepszą na świecie Disfrutar.

Nominowani:

Hotel Narvil Conference & SPA, Serock – restauracja Aruana

Hotel Grand Lubicz, Ustka – restauracja Chapeau Bas

Hotel Crystal Mountain, Wisła – restauracja Crystal

Hotel Arłamów, Arłamów – restauracja Carpathia

HERMES KULINARNY W KATEGORII CUKIERNICY

ADRIAN I PAWEŁ MIESZAŁA, KAWIARNIA KOCIAK Z POZNANIA

Ojciec i syn. Prowadzą cukiernię „Pawlova” w Luboniu. W 2023 r. reaktywowali legendarną kawiarnię Kociak przy ul. Św. Marcin w Poznaniu. Wszystkie receptury zostały pozyskane od pań, które pracowały tu przed laty. W menu nie mogło zabraknąć takich deserów jak Anula, Ambrozja, Delicja czy kremu sułtańskiego. Pojawił się również poznański brzdąc i wuzetka, a także serwowane prosto z pieca drożdżówki z lukrem. Kultowy bar Kociak funkcjonuje w tym miejscu od 1962 r., a dziś jest miejscem chętnie odwiedzanym przez kolejne pokolenia poznaniaków.

Nominowani:

Michał Iwaniuk, Cukiernia Belvedere Gourmet Group, Warszawa

Konrad Tota, Galeria Tortów Artystycznych, Kraków

Ewa Drzewicka-Łyżwa, Cukiernia Artystyczna Jula Smakula, Warszawa

Sylwia i Paweł Tomaszkiewicz, Pracownia Cukiernicza Zagoździński, Warszawa

HERMES KULINARNY W KATEGORII KUCHARZ MŁODEGO POKOLENIA

ADAM LELEWER, RESTAURACJA RZĄDCÓWKA, OSTOJA CHOBIENICE

Podróż kulinarną rozpoczął od szkoły gastronomicznej w Sulechowie. Obecnie, jako zastępca szefa kuchni w Ostoi Chobienice odpowiada za restaurację Rządcówka. Na co dzień kieruje się prostotą, komponując dania z produktów sezonowych i regionalnych wykorzystując przy ich tworzeniu dziko rosnące rośliny. Uwielbia tworzyć desery. Odbył staże m.in. u Dariusza Barańskiego w Concept 13, Artura Skotarczyka w Mudze czy Sergio Hermanna w Bordeaux.

Nominowani:

Jakub Żymelski, Hotel Antonińska City, Leszno

Michał Wester, restauracja Tarasowa, Wrocław

Część oficjalną poprowadził Jarosław Kulczycki, dziennikarz i prezenter telewizyjny. Na scenie pojawił się także gość specjalny wieczoru – Krzysztof Hołowczyc, Rajdowy Mistrz Europy 1997, który sukcesy sportowe i biznesowe wypracował za kierownicą… Przedstawił prezentację zatytułowaną „Przez sport do biznesu”.

Natomiast w panelu dyskusyjnym zatytułowanym „Handel i Gastronomia – małżeństwo z rozsądku” udział wzięli:

Wojciech Bauman, członek zarządu Bunge Polska,

Maciej Częścik, wiceprezes zarządu ds. handlu i marketingu Sokołów,

Jerzy Roguski, dyrektor ds. komercyjnych i rozwoju handlu Żabka Polska,

Robert Sowa, restaurator i doradca kulinarny, restauracja N31,

Rafał Zaręba, szef kuchni Akademii Inspiracji Makro.

Po części oficjalnej zaproszeni goście udali się na uroczysty bankiet w trakcie, którego miały miejsce nie tylko rozmowy biznesowe, ale nawiązano również wiele nowych znajomości. Gościom czas umilała uczestniczka „Szansy na Sukces”, piosenkarka i Vocal Coach w jednym – Katarzyna Dykiel.

Partnerami Gali byli: Bruno Tassi oraz Stock Polska, a także Grupa Żywiec, Carlsberg, Cisowianka, Ustronianka oraz Fazer.

 

Laureaci Hermesów Kulinarnych Poradnika Restauratora 2005-2024:

2023

Osobowość gastronomii: Przemysław Klima, Bottiglieria 1881

Za propagowanie wartości kultury kuchni polskiej: Marcin Soból, prezes Euro Toques-Polska

Za stworzenie autorskiego rodzinnego konceptu: Greek Restaurant & Bar Meze by Teo Vafidis & Sons

Za sieć HoReCa: Grupa Sfinks Polska, Sylwester Cacek, prezes zarządu Sfinks Polska

Za profesjonalną organizację szkoleń i warsztatów kulinarnych dla kucharzy i szefów kuchni: Instytut Kulinarny Transgourmet, Irmina Dziedzic, dyrektor działu HoReCa Selgros i Krzysztof Wodziński, Manager Instytutu Kulinarnego Transgourmet

Sieć hotelowa: Grupa Accor, Marcin Lis, Food & Beverage Director w Accor Eastern Europe

Za multikanałową strategię rozwoju: Costa Coffee Polska, Marta Stawiszyńska, Marketing Activation Manager Costa Coffee Polska

Restauracja: Fisherman – Finest Food & Wine by Rafał Koziorzemski

Restauracja hotelowa: Reflektarz, Hotel Zamek Ryn, Ireneusz Koniuszek

Cukiernicy: Michał Doroszkiewicz Pracownia Ovo, Poznań

Kucharz Przyszłości: Jacek Koprowski, Restauracja Fino, Gdańsk

2021

Osobowość gastronomii: Mariusz Gachewicz

Restauracja z renomą: Epoka, Warszawa, Marcin Przybysz

Restauracja z tradycją: Hyćka, Poznań, Alicja i Marcin Sadowscy

Restauracja hotelowa: Hotel Havet Resort & SPA, Dźwirzyno, Maciej Żukowski

Kawiarnia/Lodziarnia/Cukiernia/Manufaktura: Wzrusza Toruń, Iga Sarzyńska-Komorowska i Maciej Komorowski

Za całokształt twórczośći kulinarnej w dobie pandemii: A Nóż Widelec, Poznań, Agata i Michał Kuter

Za debiut rynkowy w postapandemicznej rzeczywistości: Scoria, Bydgoszcz, Paweł Stawicki

Za podniesienie atrakcyjności i infrastruktury turystycznej w regionie pienińskim: Grupa Hotelowa Szczawnica Park, Renata Gorecka i Grzegorz Gacek

2020 

Ceremonia rozdania Hermesów Kulinarnych nie odbyła się z powodu pandemii COVID-19.

2019

Osobowość gastronomii: Sebastian Krauzowicz, Radisson Blu Hotel & Residences w Zakopanem

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019 za całokształt twórczości kulinarnej: Dariusz Zahorański, Radisson Blu Centrum w Warszawie

Hermes Kulinarny Poradnika Restauratora 2019: Maciej Gierdal z okazji 25-lecia działalności firmy Farm Frites w Polsce oraz 25-lecia jego pracy w firmie Farm Frites

Restauracja z renomą: Tawerna Fisza Concept by Marcin Budynek

Restauracja z tradycją: Ostoja Chobienice, Maciej Barton

Restauracja hotelowa: Warsaw Marriott Hotel, Paweł Kałuski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Petit Paris Bistro & Bakery, Daria i Cyril Kuttene

2018

Osobowość gastronomii: Robert Skubisz, Amber Room, Warszawa

Młody talent: Bartosz Peter, Copernicus Toruń Hotel, kapitan Poland National Culinary Team

Hermes Kulinarny 2018 za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm: Akademia Kulinarna Transgourmet i Selgros C&C

Hermes Kulinarny 2018 za propagowanie wartości kultury i kuchni greckiej w Polsce: Teo Vafidis

Restauracja z renomą: N31 restaurant&bar by Robert Sowa, Warszawa, Robert Sowa

Restauracja z tradycją: Folwark Folińscy, Wysoka, Dawid Szkudlarek

Restauracja hotelowa: Hotel Leda Spa****, Kołobrzeg, Andrzej Jakomulski

Kawiarnie/lodziarnie/cukiernie: Pijalnie Czekolady E. Wedel, Janusz Profus i Joanna Klimas-Profus

Sieć HoReCa: Stop Cafe PKN Orlen

2017

Osobowość gastronomii: Ewa Malika Szyc-Juchnowicz, Malika, Gdynia

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: Jean Bos za całokształt twórczości kulinarnej

Platynowy Hermes Kulinarny 2017: CT Kulinarnej DoraM za wszechstronność, nowoczesność i profesjonalizm

Restauracja z renomą: Memo Restaurant & Wine, Bydgoszcz, Rafał Godziemski.

Restauracja z tradycją: Tatarska Jurta, Kruszyniany, Dżenneta Bogdanowicz

Restauracja hotelowa: Hotel Fabryka Wełny, Pabianice, Wzorcownia by Wiesław Bober

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Pawlova, Luboń, Paweł Mieszała

Sieć HoReCa: Costa Coffee Poland

Dystrybutor HoReCa: Makro Cash&Carry

2016

Osobowość gastronomii: Giancarlo Russo

Platynowy Hermes Kulinarny 2016: Jerzy Pasikowski, tytan pracy w branży gastronomicznej

Restauracja z tradycją: Babinicz, Szczawno Zdrój, Wojciech Harapkiewicz

Restauracja hotelowa: Hotel Copernicus, Kraków, Marcin Filipkiewicz

Sieć kawiarni/lodziarni/cukierni: Lodziarnie Firmowe Grycan

Sieć HoReCa: Weranda Family, Poznań, Jan Poniński

Dystrybutor HoReCa: Farutex Bidvest Polska.

2015

Osobowość gastronomii: Andrzej Polan, Mała Polana Smaków, Warszawa

Platynowy Hermes Kulinarny 2015: Tadeusz Olszański, nestor polskiego dziennikarstwa, autor licznych książek, publicysta tygodnika „Polityka”, krytyk kulinarny

Restauracja z renomą: Strefa, Warszawa, Jarosław Walczyk

Restauracja z tradycją: A nóż widelec, Poznań, Michał Kuter

Restauracja hotelowa: Blow Up Hall 5050, Poznań, Tomasz Purol

Sieć HoReCa: Express Kuchnia Marche, Beata i Jerzy Jankiewicz

Dystrybutor dla HoReCa: Selgros

2014

Restauracja z renomą: Kuchnia&Bar, Bydgoszcz, Marcin Szukaj i Marcin Maciaszek

Restauracja regionalna: Pałacowa, Mińsk Mazowiecki, Paweł Bęś

Restauracja hotelowa: Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, Bartosz Budnik

Sieć HoReCa: Zapiecek Pierogarnie Polskie

2013

Osobowość gastronomii: Krzysztof Szulborski

Restauracja ogólnopolska: Atelier Amaro, Warszawa, Wojciech Modest Amaro

Restauracja w regionie: Destylarnia, Pałac Mierzęcin, Dawid Łagowski

Restauracja hotelowa: Hotel Narvil Conference & SPA, Aruana Serock

2012

Osobowość gastronomii: Marcin Budynek

Restauracja w regionie: Vine Bridge, Poznań,

Restauracja hotelowa: Hotel Crocus, Zakopane, Sebastian Krauzowicz

Restauracja ogólnopolska: Gothic Cafe and Restaurant, Malbork, Bogdan Gałązka

2011

Osobowość gastronomii: Kurt Scheller

Restauracja hotelowa: Mamaison Hotel Le Regina Warsaw, La Rotisserie, Paweł Oszczyk

Ogólnopolska restauracja tradycyjna: Piotrkowska Klub 97

Restauracja w regionie: Gościniec Konopielka, Zblewo

2010

Osobowość gastronomii: Robert Sowa

Restauracja ogólnopolska: Moonsfera, Warszawa, Jarosław Uściński

Restauracja w regionie: Karczma Pod Kluką, Słupsk, Anna i Mariusz Stachyra

Restauracja hotelowa: Hotel andel’s, Łódź, Mirosław Jabłoński

2009

Osobowość gastronomii: Jacek Szczepański, Hotel Bulvar, Toruń

Restauracja tradycyjna: U Szwejka, Warszawa

Sieć HoReCa: Grupa Kościuszko Polskie Jadło

2008

Osobowość gastronomii: Grzegorz Kazubski

Restauracja tradycyjna: Hacjenda, Poznań

Sieć HoReCa: Da Grasso

Sieć cateringowa: LOT Catering

2007

Osobowość gastronomii: Karol Okrasa, Le Royal Meridien Bristol

Restauracja tradycyjna: Ewa Zaprasza, Sasin

Restauracja hotelowa: Anders Group

Sieć HoReCa: Telepizza Poland

Sieć cateringowa: Party Serwis Catering Melon

2006

Restauracja tradycyjna: Sami Swoi, Poznań

Restauracja hotelowa: Hotel Mercure

Sieć HoReCa: Siesta Restauracje i Catering

Sieć cateringowa: Impel Catering

2005

Restauracja tradycyjna: Delicja, Oborniki Wlkp.

Restauracja hotelowa: Sheraton Warsaw Hotel & Towers

Sieć cateringowa: Sodexho Polska

Sieć HoReCa: Sfinks Polska