II Ogólnopolski konkurs kulinarny „Naleśnikowe szaleństwo”

Aktualności

II Ogólnopolski konkurs kulinarny „Naleśnikowe szaleństwo”

24 stycznia w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie odbył się Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Naleśnikowe szaleństwo”. Młodzi adepci sztuki kulinarnej zaprezentowali swoje interpretacje naleśników – od klasycznych po zupełnie zaskakujące wariacje.

W rywalizacji wzięło udział 6 dwuosobowych drużyn, które zaprezentowały swoje umiejętności kulinarne i kreatywność w tworzeniu naleśnikowych arcydzieł.

Jury, w którym zasiadali przedstawiciele Euro-Toques Polska – Joanna Zając, Marcin Soból, Mariusz Zając miało nie lada wyzwanie, oceniając wyjątkowe potrawy pod kątem smaku, prezentacji i innowacyjności.

Pierwsze miejsce wywalczył Zespół Szkolno-Przedszkolny Technikum o profilu hotelarsko-gastronomicznym w Jadowie, w składzie: Amelia Wierzba i Wiktoria Słowik – „Assiette z naleśników na sosie remoulade z ziołami”. Drugie miejsce przypadło Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Starym Lubiejewie, w składzie: Julia Pudełko i Alicja Cichowska – „Ażurowa fantazja z łososiem i mango”, a trzecie Zespołowi Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Janowie, w składzie: Katarzyna Chomicka i Izabela Chomicka – „Naleśniki Crẽpes Suzette w podlaskim wydaniu”.

Fot. A. Chrzczonowska

Fot: ZS CKR w Starym Lubiejewie