Przewodnik Michelin, który dotychczas obejmował Kraków, Warszawę oraz Poznań, od teraz będzie uwzględniał polecane restauracje z województwa pomorskiego. Oznacza to, że lokale z Gdańska, Gdyni i Sopotu znajdą się na liście miejsc wyróżnionych na gastronomicznej mapie Polski. Pełne zestawienie restauracji rekomendowanych w tegorocznej edycji Przewodnika Michelin Polska zostanie ogłoszone 20 czerwca br.
Podczas wizyty w tym regionie Inspektorzy Michelin skosztowali dań reprezentujących różnorodne style – od tradycyjnych specjałów regionalnych po nowoczesną kuchnię polską – w których czuć kulinarne inspiracje z całego świata wynikające z portowej historii Gdańska.
Najnowsza lista rekomendowanych restauracji z Polski zostanie przygotowana zgodnie z niezmienianą od wielu lat metodologią Michelin, która opiera się na pięciu uniwersalnych kryteriach zapewniających spójność wyboru: jakość składników; harmonia smaków; opanowanie techniki kulinarnej; osobowość szefa kuchni wyrażona w jego daniach; spójność widoczna zarówno w całym menu, jak i na przestrzeni czasu.
Poza restauracjami Przewodnik Michelin będzie zawierał listę rekomendowanych hoteli z wyjątkowych i ekscytujących miejsc w Polsce i na świecie. Selekcja ta obejmuje ponad 5000 obiektów z ponad 130 krajów, które są dostępne w szerokim zakresie cen. Każdy hotel został wybrany przez ekspertów Przewodnika Michelin ze względu na swój wyjątkowy styl, jakość obsługi oraz niepowtarzalność. Rekomendowane obiekty można zarezerwować bezpośrednio przez stronę internetową oraz aplikację.
oprac. red.