Żywność z certyfikatem

Newsy

Żywność z certyfikatem

31 marca 2010

Produkty polskich gospodarstw ekologicznych są wysokiej jakości i spełniają wymagania stawiane żywności ekologicznej – orzekła Najwyższa Izba Kontroli. Na 712 pobranych próbek żywności jedynie 4 wzbudziły zastrzeżenia kontrolerów – informuje TVN24.pl.
Kontrolerzy NIK sprawdzili, jak od 1 lipca 2005 r. do 30 czerwca 2009 r. pięćdziesiąt instytucji zaangażowanych w nadzorowanie oraz promowanie rolnictwa ekologicznego w Polsce wywiązywało się ze swoich zadań. Jak poinformowała NIK, wyniki kontroli są pozytywne, choć stwierdzono także pewne nieprawidłowości.
Polska jest siódma w Unii Europejskiej pod względem liczby gospodarstw ekologicznych. W objętym kontrolą okresie liczba gospodarstw ekologicznych i powierzchnia upraw wzrosły dwukrotnie. W opinii NIK sprzyjało temu 609 mln zł dopłat z funduszy Unii Europejskiej na ten cel. Ponadto Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi przeznaczyło 42 mln zł ze środków budżetowych na dofinansowanie działań kontrolnych, doradczych, promocyjnych i naukowych.
Przeprowadzona przez NIK kontrola artykułów rolno-spożywczych potwierdziła wysoką jakość produktów gospodarstw ekologicznych. NIK poinformowała, że na 712 próbek jedynie 4, czyli 0,6 proc. spośród wszystkich sprawdzonych przypadków, wzbudziły zastrzeżenia kontrolerów. W żadnej próbce nie stwierdzono występowania organizmów modyfikowanych genetycznie.
Gorsze wyniki dało sprawdzenie, czy ekologiczne gospodarstwa i przetwórnie przestrzegają zasad prowadzenia produkcji. NIK wykazała uchybienia w 40 proc. skontrolowanych gospodarstw. Jednak, jak zastrzegła, są to głównie nieprawidłowości formalne, np. gospodarstwa nieprecyzyjnie ewidencjonowały towary albo miały braki w dokumentacji.
Najpoważniejsza nieprawidłowość opisana w raporcie NIK dotyczy nieprecyzyjnych przepisów, w których nie określono dokładnych wymagań, jakie powinny spełniać uprawy ekologiczne pod względem pielęgnacji roślin, minimalnego poziomu obsady czy jakości sadzonek.

(Źródło: tvn24.pl)