Żywiec Zdrój w szklanych butelkach

Newsy

Żywiec Zdrój w szklanych butelkach

19 czerwca 2019

 

Podróż do źródeł
Historia zatacza koło, dzisiaj również można tak powiedzieć o gastronomii. Kuchnia molekularna, laboratoryjny sprzęt, skomplikowane techniki i urządzenia, które sprawiało, że finalne menu wprawiało gości w zakłopotanie, odchodzą w niepamięć. Wracamy do źródeł, na nowo odkrywany bogactwo regionów, tradycje, zapomniane odmiany roślin czy zbóż. Zagłębiamy się w lekturę starych receptur, słuchamy seniorów rodu, lokalnych rzemieślników i hodowców, którzy przez pokolenia dbają o doskonały produkt. Szefowie kuchni skłaniają się ku pierwotnym technikom przetwarzania składników. Badają i smakują, komponując dania o śmiałym smaku, orzeźwiająco innowacyjne, łączące niedocenione dzikie rośliny, efekty połowów i polowań – wszystkiego co można zaliczyć do dawnych sposobów przygotowywania żywności. Korzystanie z zasobów naturalnych odbywa się w najbardziej możliwie zrównoważony sposób. To debiutujący w Polsce trend lokalności, powrotu do źródeł, sięgania do tradycji. Na światowych salonach gastronomii znany jako foraging, któremu hołdują największe autorytety branży, w tym Brytyjczyk Tobyn Excell, który w czerwcu br., wraz z grupą uznanych polskich szefów kuchni odkrył bogactwo Żywiecczyzny.

 

U źródeł – podróż na Żywiecczyznę
Beskid Żywiecki zainspirował nie tylko twórców nowego produktu Żywiec Zdrój w szklanych butelkach. W czerwcu br. grupa znakomitych szefów kuchni udała się na południe Polski, by odkryć bogactwo tego malowniczego regionu Beskidu Żywieckiego – naturę, tradycje, lokalne rzemiosło i wreszcie wszystko to, co Żywiecczyzna ma do zaoferowania kulinarnie. W wyprawie wzięli udział Justyna Słupska-Kartaczowska (Jadka, Wrocław), Patrycja Stefanów-Kot (Restauracja Koncertowa, Krynica-Zdrój), Adam Adamczak (Oskoma, Poznań), Rafał Niewiarowski (Dym na Wodzie, Ustka), Dawid Łagowski (Destylarnia, Pałac Mierzęcin) oraz Robert Trzópek (Bez Gwiazdek, Warszawa). Polskiej grupie towarzyszył Tobyn Excell (Sael Project), jeden z najbardziej utalentowanych i odważnych szefów młodego pokolenia, zapalony forager, researcher z Nordic Food Lab, laboratorium Nomy. Swoim doświadczenem dzielił się z polską grupą.
Selekcja szefów była nieprzypadkowa – uznani, na co dzień serwujący polskie menu w swoich autorskich restauracjach, dla których punktem wyjścia do kreacji poszczególnych dań, jest zawsze doskonałej jakości produkt. Reinterpretacja kulinarnych tradycji naszego kraju okazała się w przypadku tych nazwisk niezwykle trafiona. Szefowie spędzili na Żywiecczyźnie kilka dni, odwiedzając lokalnych producentów, hodowców i rzemieślników. Zachwycili się krajobrazem, bogactwem naturalnym regionu, przyjaznymi, autentycznymi ludźmi, lokalnymi produktami – jakością mięsa, nabiału, ryb czy wreszcie tradycyjnymi potrawami. W towarzystwie ekspertki dr Małgorzaty Kalemby-Drożdż, charyzmatycznej foragerki, poznali tutejsze gatunki jadalnych roślin, ziół i kwiatów, pod okiem bacy z kolei wykonali własne oscypki a wspólnie z lokalnymi artystami rzeźbili symbol regionu – drewniane, czerwone koniki.
Wszystkie zebrane inspiracje finalnie wkomponowali w autorskie dania, które zaserwowali w formie 7-daniowej kolacji degustacyjnej w Hotelu Warszawa w Warszawie, podczas oficjalnej premiery nowego produktu od Żywiec Zdrój. Inspiracje finalnie wkomponowali w autorskie dania, z serca Żywiecczyzny, w tym w m.in. jagnięcina z chłodnikiem i selerem, grzybowa prażucha z zielonym lubczykiem i zielonym groszkiem, czekoladowa szyszka z musem z białej czekolady, sorbetem ze świerku i marynowaną szyszką, chłodnik z wody spod ogórków i soku z kalarepy z oscypkowym mlekiem, truskawkami, lubczykowym olejem i pędami świerku. Dania inspirowane Żywiecczyzną powrócą jeszcze w formie specjalnej wkładki do menu głównego, w restauracjach szefów uczestniczących w ekspedycji.

djmedia:43

Odpowiedź na potrzeby branży HoReCa – Żywiec Zdrój w szklanej oprawie
Krystaliczna górska woda źródlana Żywiec Zdrój, tworzona przez naturę w sercu Żywiecczyzny, jest naturalnie filtrowana przez piaskowce magurskie, a odpowiednia kompozycja składników mineralnych nadaje wodzie Żywiec Zdrój delikatny smak, który sprawia, że stanowi idealne dopełnienie różnorodnych dań. Inspiracją do stworzenia nowego, wyjątkowego opakowania Żywiec Zdrój były zapierające dech w piersiach krajobrazy Żywiecczyzny. Krystaliczna górska woda źródlana Żywiec Zdrój, tworzona przez naturę w sercu Żywiecczyzny, jest naturalnie filtrowana przez piaskowce magurskie. Intensywne prace nad produktem z portfolio uznanej przez konsumentów marki, rozpoczęto od dogłębnego poznania specyfiki rynku HoReCa. Chcąc poznać obowiązujące w branży gastronomicznej trendy, jak również odpowiedzieć na potrzeby gości restauracji, Żywiec Zdrój przeprowadził szereg rozmów z restauratorami, szefami kuchni i ekspertami w dziedzinie gastronomii. Efektem tych działań jest wyjątkowo dopracowany produkt – woda Żywiec Zdrój zamknięta w szklanej oprawie. Butelkę stworzono z dbałością o najmniejszy szczegół – minimalistyczna w formie, z jednoczesnym, charakterystycznym nawiązaniem do pochodzenia produktu, regionu żywieckich gór. Finalny projekt szklanej butelki został bardzo wysoko oceniony przez konsumentów, którzy uznali, że pasuje do marki Żywiec Zdrój, jest nowoczesny, elegancki i dopasowany do premium miejsc.

djmedia:44

Współpraca z hydrosommelierem
Wariant gazowany Żywiec Zdrój w szklanych butelkach został przygotowany we współpracy z hydrosommelierem, Tomaszem Koleckim, który współuczestniczył w wyborze odpowiedniego poziomu nagazowania oraz rozmiaru i rozproszenia bąbelków. Oba warianty, gazowy i niegazowany, wzajemnie się uzupełniają, dzięki czemu nowy produkt, stanowi idealne dopełnienie szerokiej gamy smaków i struktur potraw. „Woda niegazowana doskonale łączy się z subtelnymi potrawami i utrwala ich smaki na podniebieniu, a mocne nagazowanie wariantu gazowanego Żywiec Zdrój w połączeniu z bąbelkami, o musującej strukturze perlage, oczyszcza kubki smakowe i zapewnia długi, orzeźwiający finisz, będąc najlepszym towarzyszem dań o wyrazistym smaku” – komentuje hydrosommelier.
Krystaliczną górską wodę źródlaną Żywiec Zdrój w szklanych butelkach już można znaleźć w wybranych restauracjach i kawiarniach w całym kraju, a jesienią dostępna będzie również w regularnej sprzedaży.