W dniach 18-19 sierpnia w Grucznie odbywał się Festiwal Smaku. W trakcie imprezy odbył się konkurs na Smak Festiwalu. Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą otrzymała Miód Malina.
W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”
Wyróżnienia przyznano za:
– zakwas z buraków – Miód Malina
– ser Cheddar Farmerski – Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– olej rzepakowy – firmy Gospodarstwo Rolne Zbigniew Musiał
Grand Prix Jury VIP Festiwalu Smaku Gruczno 2018 przyznano za gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak firma „Smak Tradycji”
Wyróżnienia przyznano za:
– ser Parmigiano Kosoviano Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
– chleb żytni klasyczny – z Piekarni Hanny Milewskiej
– modrą kapustę – firmy „Piwniczka Tradycji” Małgorzaty Fik
Tytuł Miód Roku 2018 otrzymuje miód wielokwiatowy z pasieki Tomasza Paul
wyróżnienia otrzymują:
– mód lipowy z cebulą z Pasieki Michalscy
– miód lipowo-nektarowy z Pasieki Rodzinnej Sławomir Wnuk
Tytuł Smak Regionu 2018 otrzymuje ser pielgrzym Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk
Wyróżnienie:
– konfitura z czarnej porzeczki dla Nadwiślańskiej Chaty