Tomasz Łagowski w kategorii profesjonalistów a Agnieszka Słota w kategorii juniorów zwyciężyli w II edycji polskich eliminacji do międzynarodowego konkursu Les Chefs en Or 2016 organizowanego przez Selgros Cash&Carry i Transgourmet. Laureaci otrzymali prestiżowe statuetki, nagrody i dyplomy, ale ich największą wygraną jest wyjazd do Paryża, gdzie jesienią zmierzą się w wielkim finale z reprezentantami innych krajów. Tam walka na smaki toczyć się będzie o 10 tys. euro i tygodniowe staże w jednej z amerykańskich akademii kulinarnych.
Finał polskiej edycji Les Chefs en Or 2016 odbył się w Studiu Kulinarnym Transgourmet w Ożarowie Mazowieckim w dniach 13 i 14 czerwca. Spośród kilkudziesięciu zgłoszeń jury zaprosiło do niego po czterech uczestników w każdej kategorii. Pierwszego dnia w szranki stanęli kucharze – profesjonaliści, którzy na co dzień pracują w restauracyjnych kuchniach: Kamil Kubiak (Nowa Łódź – Łódź), Marcin Borowczyk (Blow Up Hall 5050 – Poznań), Paweł Kubera (Figa – Plewiska) i Tomasz Łagowski (The One – Warszawa). Ich zadaniem było przygotowanie dania z produktów z oferty Selgros Cash&Carry: polędwiczki jagnięcej, kapusty chińskiej (pak choi, bok choy), trawy cytrynowej oraz Transgourmet Quality – Mozzarella di Bufala Campana. Jury zadecydowało, że najlepiej zadanie wykonał Tomasz Łagowski. Otrzymał on 10 tysięcy złotych, statuetkę i dyplom.
To on będzie reprezentantem polskich kucharzy podczas międzynarodowego finału Les Chefs en Or 2016, który odbędzie się w dniach 6 – 7 listopada w Paryżu. Dla Szefa Tomasza wakacje i jesień wypełnione będą treningami i szlifowaniem technik kulinarnych pod czujnym okiem ekspertów z Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Podobnie najbliższe miesiące spędzi Agnieszka Słota z Chorzowa, która wygrała w kategorii juniorów w walce o najlepszy smak kulbina w towarzystwie czerwonej komosy ryżowej, kumkwatu i miodu wielokwiatowego Transgourmet Quality. W finale pokonała Agnieszkę Jezierską z Zespołu Szkół nr 1 w Swarzędzu, Przemysława Kopanię z Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Warszawie przy ul. Majdańskiej oraz Emila Guzika z Zespołu Szkół Gastronomicznych nr 2 w Krakowie. Wszyscy młodzi uczestnicy finału mają możliwość odbycia tygodniowych staży w restauracji Moonsfera w Warszawie pod okiem Szefa Jarosława Uścińskiego. Zdobywcy II i III miejsca otrzymali także sprzęt elektroniczny, a zwyciężczyni – puchar i laptop.
– W obu grupach zaobserwowaliśmy bardzo wysoki poziom umiejętności, ale na szczególne wyróżnienie zasługują uczniowie, których dania śmiało mogłyby konkurować z potrawami profesjonalistów. Uczniowie dysponują obecnie coraz większą wiedzą merytoryczną i praktyczną, chcą się doszkalać oraz nie boją się ryzykować. W zdobywaniu doświadczenia niezwykle istotna jest odpowiednio dobrana kadra pedagogiczna. Trafiając pod opiekę doświadczonego szefa kuchni, który chętnie dzielili się z przyszłymi kucharzami własnymi tajnikami kulinarnego warsztatu można nauczyć się najwięcej – mówi Krystian Zalejski, przewodniczący jury.
Dania i pracę zawodników oceniało jury: Marc Galais – dyrektor Akademii Kulinarnej Transgourmet we Francji, Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Mirosław Reszczyk – Członek Zarządu OSSKiC, Beata Marcińczyk – redaktor naczelna „Poradnika Restauratora” oraz eksperci kulinarni Selgros Karol Lisiński i Krystian Zalejski, który przewodniczył obradom.
Finał Les Chefs en Or odbędzie się 6 i 7 listopada roku podczas targów Equip’Hotel w Paryżu. Wezmą w nim udział kucharze ze wszystkich państw, w których działa Transgourmet. Obok zawodników z Francji staną przedstawiciele Szwajcarii, Niemiec, Rosji, Rumunii, Austrii i Polski. Przewodniczącym jury po raz kolejny będzie Thierry Marx – Executive Chef w Mandarin Oriental Paris, jeden z najwybitniejszych Szefów Kuchni w świecie, w 2006 roku wybrany Chef of the Year przez przewodnik GaultMillau i przez magazyn Le Chef, posiadacz dwóch gwiazdek Michelina.
Udział w rozgrywkach Les Chefs en Or jest nie tylko okazją do zdobycia atrakcyjnych nagród, ale także do poznania wielu ciekawych szefów kuchni. Może być także doskonałym wstępem do kariery w najlepszych restauracjach Polski i świata. Kto nie spróbował w tym roku, będzie miał szansę już za dwa lata!
fot. Digital Media Publishing