28 lutego br. w Rimini we Włoszech odbyła się pierwsza edycja konkursu kulinarnego „Sapore Chef Grand Prix” poświęcony smakom, tradycji i współczesnym trendom w gastronomii. W konkursie brało udział łącznie 18 drużyn, w tym 16-ście z Włoch, jedna z Korei oraz nasza z Polski w składzie Daniel Olas i Paweł Wróblewski, na co dzień pracujący w Batlic Plaza Hotel SPA w Kołobrzegu.
Udział w finale konkursu polska drużyna wywalczyła sobie zwycięstwem w Festiwalu „Ale Pasztet” w Kliczkowie oraz doskonałym wynikiem uzyskanym podczas pierwszego etapu konkursu we Włoszech, który odbył się w grudniu ubiegłego roku. Organizatorem konkursu był słynny mistrz sztuki kulinarnej oraz autor bestsellerowych książek kulinarnych Roberto Carcangiu, a honorowy patronat nad konkursem objęło Stowarzyszenie Euro Toques.
Celem konkursu było promowanie wiedzy i zastosowania przemysłowych produktów i technik przygotowywania potraw oraz ich wykorzystywania w gastronomii. Formuła konkursu miała charakter tzw. „black box”. Zadaniem uczestników było przygotowanie dwóch dań w czasie 1,5 godziny. Naszym uczestnikom przypadły ryby (okoń morski, dorsz i łosoś), warzywa (dynia, ziemniaki, pomidory, szpinak, borowiki) i oczywiście, jak przypadło na Włochy, wszystkie składniki do przyrządzenia makaronu. Polska reprezentacja otrzymała największą liczbę punktów zdobywając Puchar Sapore Chef Grand Prix.
Sapore Chef Grand Prix odbywało się w ramach dużych targów gastronomicznych, w których uczestniczyło niemal 1000 firm związanych z branżą gastronomiczną, których stanowiska odwiedziło blisko 80 tys. osób z całej Europy. Swoje specjalne hale wystawił rejon Sycylia oraz przemysł piwowarski. Organizatorem wyjazdu polskiej drużyny na konkurs w Rimini była Joanna Ochniak oraz Michał Szlecht.