Zwycięskie przepisy kulinarne  „Zgotuj sobie sukces”

Newsy

Zwycięskie przepisy kulinarne „Zgotuj sobie sukces”

12 grudnia 2012

16 listopada br. odbył się finał prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” zorganizowanego przez Makro i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni.  Zwyciężyły w nim Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Majdańskiej w Warszawie.  Laury zespołowi zapewniło główne: polędwiczka w pesto i pęczak z jabłkiem, mascarpone oraz kaparami, carpaccio z buraków oraz deser w formie Parfait bananowego z kaszą pęczak.

Przepis na zwycięskie danie główne:

Carpaccio z buraków:

Składniki: 1 duży burak, 100ml octu balsamicznego, 15 g cukru, trawa cytrynowa

Przygotowanie: pokroić buraki na cieniutkie plasterki, blanszować na patelni, rozpuścić cukier dodać ocet ,trawę i buraki. Gotować do momentu aż ocet odparuje, a  buraki zrobią się miękkie, ale na tyle twarde aby się nie rozpadły

Polędwiczka w pesto:

Składniki: garść bazylii i natki pietruszki, tyle samo orzechów pinii i włoskich, 

ząbek czosnku, oliwa, trawa cytrynowa, sól,  pieprz

Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem i dodawać do nich cienkim strumieniem oliwę, aż powstanie odpowiednia konsystencja.

Pęczak z jabłkiem, mascarpone i kaparami:

Składniki: jedno jabłko, 200g pęczaku, 30g mascarpone,15g kaparów

Przygotowanie: pęczak ugotować, jabłka z kaparami podsmażyć, następnie dodać do kaszy i dołożyć mascarpone, dokładnie wymieszać doprawić do smaku

Przepis na deser – Parfait bananowe z kaszą pęczak:

Blat migdałowy:

Składniki: 140 g płatków migdałowych, 200 g cukru kryształ, 150 g białek, 30 g mąki

Przygotowanie: białka ubić i po trochu dodawać cukier. Później dodawać płatki  i na sam koniec mąkę, następnie szybko wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.

Mus bananowy:

Składniki: 500 ml. schłodzonej śmietanki 36%, 2 żółtka, 15 g żelatyny, 70 g cukru kryształ, 39 g wody, 4 banany, 4 łyżki kaszy pęczak, 300 ml mleka

Przygotowanie: ugotować kaszę w mleku z dodatkiem 5 g cukru, jeżeli jest taka konieczność, to odcedzić i wystudzić . Z 26g cukru zrobić karmel wrzucić pokrojone w plasterki banany, udusić, zblendować i wystudzić. Kaszę i banany połączyć. Sporządzić syrop cukrowy z 39g cukru i 39g wody. Ubić żółtka, zaparzając syropem cukrowym. Ubić śmietankę i namoczyć żelatynę. Namoczoną żelatynę rozpuścić. Do ubitej śmietanki dodać ubite żółtka, banany z kaszą a na sam koniec żelatynę. Najpierw do żelatyny dodać trochę musu i wymieszać,  a później przelać żelatynę do masy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną blatem migdałowym.

Sos czekoladowo porzeczkowy:

Składniki: 200 g porzeczek, 10 g czekolady gorzkiej, sok z 1 pomarańczy, 10 g cukru i 10 g miodu

Przygotowanie: zrobić karmel, wrzucić porzeczki, podsmażyć, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić przez sito i ponownie zagotować dodać czekoladę i miód, zdjąć z palnika i dokładnie wymieszać.

 Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Konkurs ma już swoją renomę – mówi Grzegorz Kazubski. Z roku na rok coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej pragnie zweryfikować swoje umiejętności i wizję tego zawodu. Okazja ku temu jest niepowtarzalna, ponieważ nasz konkurs wyróżnia się między innymi tym, że w jury zasiadają międzynarodowi eksperci. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (Word Association of Chefs Societies – Światowe Stowarzyszenie Kucharzy) – dodaje. O tym, że warto uczestniczyć w podobnych konkursach świadczy sukces ekipy młodzieżowej reprezentującej Polskę na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która odbyła się w dniach 6 – 7 października br. w Erfurcie. Polska ekipa, wśród której byli również laureaci poprzednich edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” przywiozła z Niemiec brązowy medal.