16 listopada br. odbył się finał prestiżowego, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Zgotuj sobie sukces” zorganizowanego przez Makro i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni. Zwyciężyły w nim Natalia Ostrowska i Emilia Zgutka z Zespołu Szkół Gastronomicznych przy ulicy Majdańskiej w Warszawie. Laury zespołowi zapewniło główne: polędwiczka w pesto i pęczak z jabłkiem, mascarpone oraz kaparami, carpaccio z buraków oraz deser w formie Parfait bananowego z kaszą pęczak.
Przepis na zwycięskie danie główne:
Carpaccio z buraków:
Składniki: 1 duży burak, 100ml octu balsamicznego, 15 g cukru, trawa cytrynowa
Przygotowanie: pokroić buraki na cieniutkie plasterki, blanszować na patelni, rozpuścić cukier dodać ocet ,trawę i buraki. Gotować do momentu aż ocet odparuje, a buraki zrobią się miękkie, ale na tyle twarde aby się nie rozpadły
Polędwiczka w pesto:
Składniki: garść bazylii i natki pietruszki, tyle samo orzechów pinii i włoskich,
ząbek czosnku, oliwa, trawa cytrynowa, sól, pieprz
Przygotowanie: wszystkie składniki zmiksować blenderem i dodawać do nich cienkim strumieniem oliwę, aż powstanie odpowiednia konsystencja.
Pęczak z jabłkiem, mascarpone i kaparami:
Składniki: jedno jabłko, 200g pęczaku, 30g mascarpone,15g kaparów
Przygotowanie: pęczak ugotować, jabłka z kaparami podsmażyć, następnie dodać do kaszy i dołożyć mascarpone, dokładnie wymieszać doprawić do smaku
Przepis na deser – Parfait bananowe z kaszą pęczak:
Blat migdałowy:
Składniki: 140 g płatków migdałowych, 200 g cukru kryształ, 150 g białek, 30 g mąki
Przygotowanie: białka ubić i po trochu dodawać cukier. Później dodawać płatki i na sam koniec mąkę, następnie szybko wymieszać. Piec w 180 stopniach przez 10-15 minut.
Mus bananowy:
Składniki: 500 ml. schłodzonej śmietanki 36%, 2 żółtka, 15 g żelatyny, 70 g cukru kryształ, 39 g wody, 4 banany, 4 łyżki kaszy pęczak, 300 ml mleka
Przygotowanie: ugotować kaszę w mleku z dodatkiem 5 g cukru, jeżeli jest taka konieczność, to odcedzić i wystudzić . Z 26g cukru zrobić karmel wrzucić pokrojone w plasterki banany, udusić, zblendować i wystudzić. Kaszę i banany połączyć. Sporządzić syrop cukrowy z 39g cukru i 39g wody. Ubić żółtka, zaparzając syropem cukrowym. Ubić śmietankę i namoczyć żelatynę. Namoczoną żelatynę rozpuścić. Do ubitej śmietanki dodać ubite żółtka, banany z kaszą a na sam koniec żelatynę. Najpierw do żelatyny dodać trochę musu i wymieszać, a później przelać żelatynę do masy. Wykładamy na wcześniej przygotowaną formę wyłożoną blatem migdałowym.
Sos czekoladowo porzeczkowy:
Składniki: 200 g porzeczek, 10 g czekolady gorzkiej, sok z 1 pomarańczy, 10 g cukru i 10 g miodu
Przygotowanie: zrobić karmel, wrzucić porzeczki, podsmażyć, wycisnąć sok z pomarańczy, przecedzić przez sito i ponownie zagotować dodać czekoladę i miód, zdjąć z palnika i dokładnie wymieszać.
Konkurs „Zgotuj sobie sukces” organizowany jest pod patronatem Polskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, jedynej polskiej organizacji, która należy do Światowego Stowarzyszenia Kucharzy. Konkurs ma już swoją renomę – mówi Grzegorz Kazubski. Z roku na rok coraz więcej młodych adeptów sztuki kulinarnej pragnie zweryfikować swoje umiejętności i wizję tego zawodu. Okazja ku temu jest niepowtarzalna, ponieważ nasz konkurs wyróżnia się między innymi tym, że w jury zasiadają międzynarodowi eksperci. To daje pełną gwarancję obiektywności i bardzo wysokiego poziomu. Wszystko odbywa się zgodnie ze standardami WACS (Word Association of Chefs Societies – Światowe Stowarzyszenie Kucharzy) – dodaje. O tym, że warto uczestniczyć w podobnych konkursach świadczy sukces ekipy młodzieżowej reprezentującej Polskę na międzynarodowej olimpiadzie kulinarnej, która odbyła się w dniach 6 – 7 października br. w Erfurcie. Polska ekipa, wśród której byli również laureaci poprzednich edycji konkursu „Zgotuj sobie sukces” przywiozła z Niemiec brązowy medal.