Zwycięskie menu z „Top Chef” w Blow Up Hall 5050

Wydarzenia

Zwycięskie menu z „Top Chef” w Blow Up Hall 5050

01 lutego 2016

Do 30 czerwca w poznańskiej restauracji Blow Up Hall 5050 zwycięzca programu Top Chef, Tomasz Purol zaserwuje swoje zwycięskie menu degustacyjne. Znajdziemy tam: Foie gras w orzechach laskowych z musem jabłkowym, gąbką rozmarynową, puree morelowym z rokitnikiem; Grasica cielęca z puree śliwkowym, żółtym burakiem, chipsem i sosem z kurczaka na wiśniówce; Polędwica z dorsza z pudrem z czarnej oliwki, puree ze szpinaku, kulką rakową z solirodem i nasturcją; Comber z sarny ze słonecznikiem, burakiem, dynią, trybulą, boczkiem z dzika i topinamburem; Mus z gorzkiej czekolady z bezą, kawiorem ze ślimaka, miętą i sorbetem z czerwonej pomarańczy.

Tomasz Purol jest zdobywcą wielu nagród i wyróżnień, m.in. tytułu „Top Chef” 5. edycji programu i dwóch Kulinarnych Pucharów Polski. Był reprezentantem Polski na Olimpiadzie Kulinarnej w Luxemburgu i Erfurcie, a także uczestnikiem szkoleń we Francji, Włoszech czy Norwegii. Od ponad 2 lat jest chefem kuchni Blow Up Hall 5050, która aktualnie nosi tytuł Najlepszej Restauracji Hotelowej w Polsce, przyznany w jednym z najbardziej prestiżowych konkursów w branży restauratorskiej, Hermesy „Poradnika Restauratora”. Powadzona przez Purola restauracja serwuje dania kuchni europejskiej, z dużym naciskiem na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej oraz produkty sezonowe, wykorzystując przy tym z wyczuciem najnowsze dostępne w gastronomii technologie.