ZUPA SEROWA Z KREWETKAMI 4 porcje
Jacek Szczepański, Executive Chef Hotelu Bulwar**** w Toruniu
Laureat Hermesa Poradnika Restauratora 2009
Składniki:
krewetka koktajlowa 400 g
ser cheddar 300 g
ziemniaki 200 g
bulion 500 g
cebula 100 g
śmietana 250 g
czosnek 20 g
pietruszka 20 g
sól, pieprz 3%
seler 50 g
marchew 50 g
Sposób przyrządzania:
Cebulę należy pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle. Następnie dodajemy posiekany czosnek i ser cheddar. Wszystko podlewamy białym, wytrawnym winem. Gdy większość płynu odparuje, a ser zacznie się rozpuszczać, wlewamy śmietanę wraz z bulionem.
Ziemniaki gotujemy i kroimy w kosteczkę. Seler i marchew obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki julliene.
Gdy ser się rozpuści, a zupa nabierze kremowej i jednolitej konsystencji, doprawiamy ją solą i pieprzem, wrzucamy wcześniej przygotowane warzywa. Krewetki dodajemy w ostatniej fazie, tuż przed podaniem.
Zupę podajemy udekorowaną pietruszką.