ZUPA POMIDOROWO-NASTURCJOWA
Małgorzata Kalemba-Drożdż, autorka bloga kulinarnego „Trochę inna cukiernia”, słynącego z przepisów na dania z kwiatami
Składniki:
1 kg pomidorów
1 litr bulionu
1 cebula
2 łyżki masła
100 g ryżu
bazylia
kilkanaście kwiatów nasturcji
garść nasturcjowych listków
młode nasiona nasturcji
oliwa extra virgin, sól, pieprz, ostra papryka
Sposób przygotowania:
Cebulę posiekać i poddusić na maśle. Pomidory umyć i pokroić na kawałki, wrzucić do cebuli. Zalać niewielką ilością bulionu, dodać kilka posiekanych listków nasturcji, kilka kwiatów i dusić pod przykryciem do miękkości. Zupę przetrzeć przez sito, dolać resztę bulionu i przyprawy. Podawać z ugotowanym ryżem, tuż przed podaniem dodając odrobinę oliwy, kwiaty nasturcji, poodrywane płatki, listki nasturcji i bazylii oraz zmiażdżone widelcem świeże owoce nasturcji.