ZUPA CYTRYNOWO-DROBIOWA Z MIĘSNO-RYŻOWYMI KULECZKAMI
Tomasz Szlegel, Szef Kuchni Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions
Receptura na 10 porcji
SKŁADNIKI:
Rosół z kury KNORR 0,060 kg
Woda 2,500 l
Marchew 0,250 kg
Zasmażka jasna KNORR do zagęszczenia
Rama Culinesse Profi 0,030 l
Rama Cremefine Profi
do zup i sosów 15% 0,100 l
Kurkuma do koloru
Sok i skórka z cytryny 2 szt.
Sól, cukier do smaku
Mielone mięso, drobiowe 0,300 kg
Ryż KNORR (ugotowany) 0,120 kg
Natka pietruszki ½ pęczka
Rosół z kury KNORR do smaku
Jajko 1 szt.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rosół wymieszaj w wodzie i zagotuj. Marchew pokrój w paski i przesmaż na Ramie Culinesse. Do wywaru dodaj zasmażkę, Ramę 15%, kurkumę, sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Mięso, ryż, posiekaną natkę pietruszki i rosół wymieszaj na jednolitą masę, uformuj małe kluski i ugotuj w osolonej wodzie. Ugotowane kluski oraz marchewkę dodaj do zupy, zagotuj i dopraw do smaku.