Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami

Zupa cebulowa z żółtym serem i grzankami

01 lutego 2012

ZUPA CEBULOWA Z ŻÓŁTYM SEREM I GRZANKAMI

Tomasz Szlegel, Szef Kuchni Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions

Receptura na 10 porcji

SKŁADNIKI:

Cebula 1,500 kg
Masło 0,200 kg
Rosół jarzynowy KNORR 0,060 kg
Woda 2,500 l
Rama Cremefine Profi
Wielofunkcyjna 31% 0,100 l
Kurkuma do koloru
Cukier, sól do smaku
Pieprz czarny mielony KNORR do smaku
Tymianek do smaku
Ser żółty 0,200 kg
Grzanki ziołowo–czosnkowe KNORR 0,070 kg

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę pokrój w większe kawałki i zasmaż na maśle razem z cukrem, tymiankiem i kurkumą. Rosół rozpuść w wodzie i zagotuj. Podsmażoną cebulę z przyprawami zalej wywarem i zagotuj, w razie potrzeby zagęść Zasmażką jasną KNORR. Nastepnie zmiksuj blenderem na jednolitą masę i przetrzyj przez sito.  Na koniec dodaj Ramę 31%, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z żółtym serem i grzankami.