ZUPA CEBULOWA Z ŻÓŁTYM SEREM I GRZANKAMI
Tomasz Szlegel, Szef Kuchni Centrum Kulinarnego Unilever Food Solutions
Receptura na 10 porcji
SKŁADNIKI:
Cebula 1,500 kg
Masło 0,200 kg
Rosół jarzynowy KNORR 0,060 kg
Woda 2,500 l
Rama Cremefine Profi
Wielofunkcyjna 31% 0,100 l
Kurkuma do koloru
Cukier, sól do smaku
Pieprz czarny mielony KNORR do smaku
Tymianek do smaku
Ser żółty 0,200 kg
Grzanki ziołowo–czosnkowe KNORR 0,070 kg
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę pokrój w większe kawałki i zasmaż na maśle razem z cukrem, tymiankiem i kurkumą. Rosół rozpuść w wodzie i zagotuj. Podsmażoną cebulę z przyprawami zalej wywarem i zagotuj, w razie potrzeby zagęść Zasmażką jasną KNORR. Nastepnie zmiksuj blenderem na jednolitą masę i przetrzyj przez sito. Na koniec dodaj Ramę 31%, zagotuj i dopraw do smaku. Zupę podawaj z żółtym serem i grzankami.