Zespół Szkół Gastronomicznych nr 1 w Krakowie – Nowej Hucie od wielu lat organizuje staże zawodowe dla uczniów w ramach programu Leonardo da Vinci. Leonardo da Vinci to część unijnego programu pod nazwą „Uczenie się przez całe życie”.
Uczniowie ZSG nr 1 wyjeżdżają na trzytygodniowe, zagraniczne staże do Francji, Niemiec i na Słowację, żeby zdobyć nowe doświadczenia zawodowe. – W br. zrealizowaliśmy aż 6 zagranicznych staży- mówi dyr. Zespołu Barbara Brewczyńska. W projekcie „Europejski gastronomik” uczestniczyło 33 uczniów, którzy w zakładach gastronomicznych na terenie regionu Vandee (Francja), w Norymberdze (Niemcy) i w Tatrzańskiej Łomnicy (Słowacja) doskonalili komunikację językową, poznawali kuchnie innych narodów, a przede wszystkim zdobywali nowe doświadczenia- zarówno te zawodowe, jak i te życiowe – umiejętność radzenia sobie w nowych sytuacjach, otwartość na inne kultury. Uczniowie po powrocie dzielą się swoimi doświadczeniami z rówieśnikami i nauczycielami, chętnie startują w zawodowych konkursach. Dzięki temu szkoła jest znana w środowisku z najlepszej strony. Należy podkreślić, że cały wyjazd jest dla uczestnika bezpłatny: podróż, noclegi, wyżywienie, zajęcia językowo- kulturowe przed wyjazdem, a nawet- kieszonkowe są finansowane ze środków unijnych. Dla nas – organizatorów największą satysfakcją i podziękowaniem ze strony uczestników- uczniów technikum, są ich komentarze po stażach – mówi.