ZPP: „Nowa normalność” w hotelarstwie

Newsy

ZPP: „Nowa normalność” w hotelarstwie

20 kwietnia 2020

 

– Branża hotelarska to pierwszy sektor gospodarki, który naprawdę dotkliwie ucierpiał z powodu koronawirusa – mówi Marcin Nowacki, wiceprezes Związku Przedsiębiorców i Pracodawców. Jednocześnie warto podkreślić, że hotelarstwo i turystyka zatrudnia ponad 700 tys. pracowników i generuje aż siedem procent PKB Polski. Szybkie odmrożenie sektora jest zatem niezbędne dla zminimalizowania gospodarczych kosztów epidemii – przekonuje Nowacki. Rekomendacje Związku są zbieżne z ogłoszonym w czwartek przez premiera Mateusza Morawieckiego czterostopniowym planem łagodzenia restrykcji. Według założeń, hotele miałyby być otwarte już w drugim z czterech kroków odmrażania gospodarki. Hotelarze są na to już przygotowani – dodaje Marcin Nowacki.

Wśród 21 punktów, zaproponowanych przez Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, znalazły się między innymi postulaty montażu ochronnej przezroczystej osłony w recepcji hotelu oraz zwiększenia odległości między krzesłami w hotelowych barach. Wyszczególniono także dokładne zasady dezynfekcji hotelowych wnętrz (lady recepcyjnej, poręczy, stołów, krzeseł, toalet, wind, leżaków oraz akcesoriów do pływania i kart pokojowych).

Według propozycji Związku, hotele miałyby też wprowadzić limity gości przebywających jednocześnie na siłowni, basenie czy w recepcji. Niezależnie od aktualnie obowiązujących regulacji rządowych, obsługa obiektów hotelowych musiałyby zostać zaopatrzona w rękawiczki oraz maseczki/przyłbice ochronne. Ponadto w recepcji, na każdym piętrze, w pobliżu wejść do wspólnych części hotelu oraz w pokojach miałyby się znaleźć dozowniki wypełnione płynem dezynfekującym.

Zmiany dotknęłyby także organizację pracy hoteli. Jak wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, konieczna byłaby reorganizacja systemu zmian pracowników, tak aby ograniczyć liczbę osób rozpoczynających pracę o tej samej godzinie. Obowiązkowe byłoby także mierzenie temperatury przy użyciu bezdotykowego termometru. Pracownik, wykazujący jakiekolwiek objawy chorobowe, musiałby natychmiast przerwać pracę i wrócić do domu.

Zasady zapewnią bezpieczne otwieranie turystyki

To już kolejna seria rekomendacji, jakie związek wystosowuje w ramach akcji #PowrotyDoPracy. Niedawno apelowaliśmy o wdrożenie podobnych rozwiązań w sektorze produkcji, gastronomicznym oraz handlu detalicznego – komentuje Marcin Nowacki. Uważamy, że przedstawione przez nas postulaty stanowią zdroworozsądkowe podejście, pozwalające jednocześnie zminimalizować ryzyko nowych zakażeń, jak i powoli otwierać istotne dla państwa sektory gospodarki – podsumowuje wiceprezes ZPP.