Restauracja Concordia Taste zmienia formułę działania. Zamiast jednego, stałego szefa kuchni, będzie zapraszać do współpracy „szefów – rezydentów”. Zadaniem takiej osoby będzie stworzenie nowego menu z możliwością „rezydowania” w kuchni Concordia Taste przez 3 miesiące. A kto może zostać nowym szefem kuchni znanej poznańskiej restauracji? Absolutnie każdy, kto chce podjąć wyzwanie i stworzyć ciekawe, autorskie menu.
Restauracja otwarta na profesjonalistów i pasjonatów. Czasami to nie ukończenie prestiżowej szkoły, tylko świetnie wykształcony smak, ciekawa osobowość i wrodzone zdolności stwarzają dobrego szefa kuchni. Restauracja Concordia Taste otwiera drzwi swojej kuchni nie tylko dla profesjonalistów, ale także dla świadomych i zdolnych pasjonatów dobrej i zdrowej kuchni. Podobnie jak całą Concordię Design, teraz także restaurację mogą tworzyć zarówno Ci, którzy pracują tam na co dzień, jak i ci, którzy są jej gośćmi, a co za tym idzie, stają się pulsem i tętnem tego miejsca.
Autor nowego menu
Może, ale nie musi być profesjonalistą. Concordia Taste do konkursu zaprasza zarówno doświadczonych kucharzy, jak i pasjonatów, którzy mają talent, dobry smak i świeże pomysły. Konkurs został podzielony na 3 odrębne etapy.
I ETAP: ZBIÓRKA ZGŁOSZEŃ
Jeśli masz pomysł na menu – zgłoś się.
Zgłoszenie musi zawierać kompletne menu, czyli nazwę i przepis jednej przystawki, zupy, dania głównego i deseru.
Menu razem ze zdjęciem kandydata, krótkim opisem własnej osoby i danymi kontaktowymi należy wysłać na adres: restauracja@concordiadesign.pl lub przynieść osobiście do Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań, Punkt INFO (parter).
Na zgłoszenia czekamy od 23 lutego do 15 marca.
16 marca z nadesłanych propozycji wyłonimy 3 finalistów.
II ETAP: WYŁONIENIE ZWYCIĘZCÓW
23 marca zaprosimy finalistów do wspólnego gotowania. Zadanie będzie polegało na przygotowaniu zaproponowanego menu – czas na przygotowanie potraw to 2 godziny.
Na podstawie smaku, zapachu i wyglądu potraw jury konkursowe wybierze jednego zwycięzcę. Poznamy go jeszcze tego samego dnia.
III ETAP: STWORZENIE KOMPLETNEGO MENU
Zwycięzca zostanie poproszony o przygotowanie kompletnego menu oraz przeszkolenie załogi Concordii. Może tu liczyć na pomoc kucharzy i managera Concordia Taste. Istnieje też możliwość współpracy (rezydentury) na okres 3 miesięcy.
Menu musi być ukończone do dnia 2 kwietnia.
Premiera nowej karty odbędzie się 24 kwietnia.
Dlaczego warto?
Przede wszystkim dlatego, że swoje umiejętności kucharskie można sprawdzić w praktyce zdobywając przy okazji cenne doświadczenie i wiele inspiracji. W ramach nagrody zwycięzca otrzyma wynagrodzenie określone w osobnej umowie, udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej szefa kuchni oraz promocję w najlepszych mediach branżowych.
Organizatorem konkursu jest restauracja Concordia Taste.
Regulamin konkursu jest dostępny w siedzibie organizatora.
Concordia Taste- czuj się swobodnie i jedz tak jak lubisz
Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept miejsca będącego częścią poznańskiego centrum designu – Concordia Design. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna Food Lab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik specjalnie na potrzeby Concordia Taste. Food Lab często wyjeżdża z restauracji na małe i większe wycieczki i uświetnia swoją obecnością branżowe wydarzenia: Łódź Design Week, czy poznańskie targi designu Arena Design. Na co dzień dzięki mobilnej stacji kulinarnej goście restauracji mogą obserwować jak powstają zamówione przez nich dania i porozmawiać z z kucharzami o ich inspiracjach i doświadczeniach, lub dokonać pewnych zmian w składzie wybranej potrawy. Poza tym co tydzień projektowane jest nowe, tematyczne lunchowe menu. Karta restauracji zmienia się raz na trzy miesiące wraz ze specjalnie zaaranżowanym wystrojem wnętrza projektowanym przez studentów School of Form. Kolejne odsłony menu i wystroju restauracji powstają przy założeniu, że nie jest to adoracja skrępowanej elegancji, a raczej luz i swoboda w dobrym wydaniu. “Przebierać” lubi się także obsługa restauracji, którą ubiera projektantka mająca swoją pracownię i showroom piętro wyżej – Magda Hasiak. O dodatki z kolei (muszki, poszetki, kokardki) zadbała projektantka Karolina Pytlakowska, która w pracowni DecoLove tworzy własnoręczne piękne, modowe dodatki do ubrań. O klimacie restauracji decyduje to, że jest częścią całej idei Concordii Design. Zarówno to, co znajduje się na talerzach gości restauracji jak i to, jak ona wygląda jest dobrze zaprojektowane. Jej przestrzeń jest otwarta i znajduje się w samym centrum historycznego budynku, jednak oprócz stolików, krzeseł, baru i innych elementów potrzebnych do funkcjonowania lokalu w jej wnętrze często wkomponowany bywa wernisaż wystawy, koncert czy inne wydarzenie.
Concordia Design
ul. Zwierzyniecka 3, Poznań