Po kilkuletniej przerwie na polski rynek wraca Żółty Przewodnik Gault & Millau. Inspektorzy ponownie ocenią i wyróżnią najlepsze lokale gastronomiczne w całym kraju. Na liście znalazło się ponad 200 restauracji!
Gault & Millau to marka obecna w ponad 20 krajach. Jej twórcami są francuscy dziennikarze kulinarni Henri Gault i Christian Millau, którzy w 1969 roku — zafascynowani francuską rewolucją kulinarną — postanowili stworzyć przewodnik promujący nowoczesne podejście do gotowania i odwagę w łamaniu tradycyjnych schematów. Ich inicjatywa szybko zdobyła renomę, stając się symbolem nowej fali francuskiej kuchni i platformą do odkrywania kulinarnych talentów.
Polska edycja Gault & Millau zadebiutowała w 2014 roku i przez sześć lat dostarczała branży gastronomicznej prestiżowych ocen oraz wyróżnień. Wydawanie przewodnika zawieszono w 2020 roku w wyniku pandemii Covid-19, która sparaliżowała rodzimą scenę gastronomiczną.
Dziś Gault & Millau wraca w momencie dynamicznego rozwoju polskiej gastronomii. Licencję na wydawanie przewodnika zdobyła Agencja Smarten, a jego dyrektorem generalnym został Jacek Krawczyk.
— Po pięciu latach nieobecności powrót Gault & Millau to fantastyczna wiadomość dla całej branży gastronomicznej w Polsce. Jeden z dwóch najważniejszych przewodników kulinarnych na świecie pomoże weryfikować poziom naszych restauracji i szefów kuchni. Oceny inspektorów wskażą właścicielom i szefom, na jakim etapie rozwoju jest ich lokal oraz co można poprawić, by podnieść jakość usług. To również świetna wiadomość dla polskiej turystyki kulinarnej — edycja Gault & Millau z pewnością przyciągnie jeszcze więcej zagranicznych gości — podkreśla Jacek Krawczyk.
Inspektorzy Gault & Millau planują odwiedzić i ocenić ponad 200 restauracji w całej Polsce, w tym także w mniejszych miejscowościach, gdzie coraz częściej można znaleźć prawdziwe kulinarne perełki.
— W odróżnieniu od innych przewodników, zamierzamy szukać restauracyjnych talentów również w mniejszych miastach. Nie ograniczymy się do fine diningu — planujemy wyróżniać także restauracje hotelowe i wspierać integrację całej branży gastronomicznej. Potwierdzeniem tego będą nowe kategorie nagród, które zostaną wręczone podczas corocznej gali inaugurującej przewodnik. Jedno jest pewne — polska scena gastronomiczna nabierze intensywnie żółtych barw! — zapowiada Jacek Krawczyk. — Na wyróżnienie szansę mają nie tylko szefowie kuchni, ale też cukiernicy, sommelierzy i managerowie.
Wraz z powrotem przewodnika wprowadzonych zostanie wiele zmian w zasadach oceny lokali.
— Gault & Millau Polska będzie teraz bardziej otwarty na dzielenie się wiedzą, ale jednocześnie utrzymamy wysokie standardy. Nie będzie łatwo znaleźć się w przewodniku. Szefowie kuchni i restauratorzy będą musieli dopracować każdy element swojej oferty. Inspektorzy będą oceniać nie tylko potrawy, ale również serwis, atmosferę, kartę win, czystość, spójność konceptu oraz dodatkowe doznania. Stawiamy na jakość, nie na ilość — debiutów będzie mniej niż w poprzednich latach — podkreśla Jacek Krawczyk.
Pierwsze wizyty inspektorów ruszą już 15 maja, a premiera nowej polskiej edycji Żółtego Przewodnika Gault & Millau zaplanowana jest na styczeń 2026 roku.
Przemek Klima i Marcin Przybysz
Robert Sowa
Martin Gimenez Castro
Daniel Pawełek i Tomasz Gut
Patrick Hayoun i Jacek Krawczyk
oprac. H.Handkowska
źródło: Agencja Smarten