Żniwa Smaków –  konkurs kulinarny

Newsy

Żniwa Smaków – konkurs kulinarny

24 kwietnia 2014

Konkurs Dziedzictwo Kulinarne Kaszub „Żniwa Smaków”, to pierwszy konkurs organizowany pod auspicjami ARR i SKP, mający na celu pokazanie bogactwa kulinarnego ziemi Kaszubskiej i jej tradycji. Do głównych celów konkursu należą:

– promocja sztuki kulinarnej

– popularyzowanie polskiej tradycji kulinarnej

– promocja polskiej żywności

– utrwalanie więzi i jedności środowiskowej branży kucharskiej w Polsce

Zasady uczestnictwa:

1. W konkursie uczestniczą 2- osobowe zespoły składające się z dwóch kucharzy (bez ograniczenia wiekowego), które stawią się w dniu 17 lipca 2014 r. do godz. 17.00, w Dolinie Charlotty Resort & SPA , Strzelinko 14, 76-200 Słupsk, Tel. 59 847 43 00

2. Konkurs,  zorganizowany jest w formie pracy zespołowej, gdzie drużyna wykonuje

  • Zakąskę lub zupę z dorsza
  • Danie główne z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego

3. Zadaniem zespołu będzie wykonanie w czasie 90 minut, dwóch dań składających się z

  • 8 porcji zakąski lub zupy z dorsza (brak możliwości zmiany ryby)
  • 8 porcji dania głównego z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego
Warunki organizacyjne

1. Do konkursu zostanie zakwalifikowanych 12 dwuosobowych zespołów.

2. O zakwalifikowaniu decyduje kreatywność i pomysłowość zgłaszanych prac  w terminie  do 19 czerwca 2014 r.  pocztą elektroniczną na adres e -mail dariusz.zahoranski@wp.pl

3. Organizator po sprawdzeniu pod względem merytorycznym ogłosi listę Uczestników wraz z listą rezerwową w dniu 26 czerwca 2014 r

Zgłoszenie powinno zawierać ( druk PDF)

  • Nazwiska i Imiona osób drużyny ( Szef Drużyny i kucharz ).
  • Telefon Kontaktowy.
  • E- maill kontaktowy.
  • Nazwę rodzimej restauracji / hotelu z której startuje Drużyna.
  • Nazwy potraw.
  • Receptury wraz ze zdjęciami wykonywanych potraw.

4. Organizator zapewnia uczestnikom nocleg oraz wyżywienie

5. W dniu konkursu kulinarnego 18.07.2014.r, stanowiska pracy zostaną wyposażone w

  • Podłączenia prądowe ( dwa gniazdka elektryczne )
  • Dwa stoły kuchenne,
  • Jeden stół kuchenny z bieżącą wodą i zlewem
  • Piec konwekcyjno parowy
  • Dwie kuchenki indukcyjne

6. Każda z drużyn przywozi ze sobą:

  • Produkty potrzebne do wykonania dań, z wyłączeniem produktów głównych bazowych które zapewni organizator.
  • Sprzęt kuchenny ( deski , noże, szumówki itd….) niezbędny do przygotowania dań  konkursowych, organizator dopuszcza użycie nowoczesnego sprzętu typu Thermomix, cyrkulator Sous Vide.
  • Zastawę porcelanową do serwowania wszystkich potraw.

7. Wszystkie zespoły uczestniczące w konkursie otrzymają zapaski kucharskie, ufundowane przez firmę CHEMAN

Zasady konkursu:

1. Przedmiotem konkursu jest wykonanie w czasie 90 minut, dwóch dań składających się z:

  • 8 porcji zakąski lub zupy z dorsza (brak możliwości zmiany ryby)
  • 8 porcji dania głównego z karkówki wieprzowej lub schabu wieprzowego

2.  Zespoły konkursowe będą wpuszczane na stanowiska w trzech turach:

  • Pierwsza, w godz. 10.30 – 12.00
  • Druga, w godz. 12.30 – 14.00
  • Trzecia, w godz. 14.30 – 16.00

3.  Zmagania konkursowe oceniać będą trzy składy sędziowskie:

  • Jury Degustacyjnej składające się z zawodowych Szefów Kuchni.
  • Jury techniczne  składające się z zawodowych Szefów Kuchni.

4. Dopuszcza się użycie,  oczyszczonych warzyw i owoców (nie rozdrobnionych), sosów podstawowych i wywarów, soków.

5. Każdy Zespół ma 90 min czasu na przygotowanie dań.

6. Organizator zastrzega sobie prawo do zmiany terminu i lokalizacji  Konkursu bez podania przyczyny.

7. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania  Konkursu bez podania przyczyny.

8. Organizator zastrzega sobie prawo do zmian w regulaminie nie naruszając podstawowych zasad i założeń Konkursu Żniwa Smaku.

9. Organizator zastrzega sobie prawo do publikacji zdjęć oraz receptur uczestników, które stają się własnością organizatorów konkursu.

10. Zgłoszone receptury oraz fotografie muszą być autorskie i nie mogą być kopiowane lub naruszać praw autorskich osób trzecich.

11. Uczestnicy w dniu zakończenia konkursu przenoszą autorskie prawa majątkowe do przesłanych materiałów w tym do receptury i zdjęć oraz prawa do rozpowszechniania opracowań materiałów, obejmujące, bez ograniczeń terytorialnych i czasowych, wszystkie znane w momencie przeniesienia pola eksploatacji, a w szczególności: utrwalanie, zwielokrotnianie dowolną techniką, wprowadzanie do obrotu, wprowadzanie do pamięci komputera, publiczne wykonanie albo publiczne odtwarzanie, wystawianie, wyświetlanie, najem, dzierżawą, nadanie za pomocą wizji lub fonii przewodowej albo bezprzewodowej przez stacje naziemną, nadanie za pośrednictwem satelity, równoczesne i integralne nadanie utworu nadawanego przez inną organizację radiową lub telewizyjną, publikacja i dystrybucja poprzez Internet.

12. Zgłaszające się zespoły kucharskie, do konkursu Dziedzictwo Kulinarne Kaszub, wyrażają zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych dla potrzeb projektu zgodnie z Ustawą o ochronie   z 29. 08. 1997 r. (Dz. Nr. 133 poz. 833).

 Sposób punktacji:

Jury Techniczne

Każdy Członek Jury Technicznego może przyznać MAX 60 Punktów.

  • Przygotowanie stanowiska pracy w tym Mis en place –  max . 10 punktów
  • Profesjonalizm pracy w tym wykorzystany surowiec –  max . 10 punktów
  • Techniki użyte w przygotowaniu max . 20 punktów
  • Ogólna praca Zespołu ( każda minuta po czasie to 5 punktów karnych )  – max . 20 punktów

Jury Degustacyjne

Każdy członek Jury Degustacyjnego może przyznać MAX 100 punktów.

  • Dobór odpowiednich składników – max .20 punktów
  • Prezentacja potrawy oraz estetyka wykonania– max .20 punktów
  • Brak sztucznych dodatków zmieniających smak produktów – max. 20 punktów
  • Smak potrawy – max. 40 punktów

Sumą punktów, dwóch składów Jury, zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu.             

Lista nagród głównych
  • Dwutygodniowe Szkolenie Szefa Kuchni Andrzeja Bałdygi w Hotelu Bryza w Juracie
  • Laptopy
  • Telewizory
  • Nagroda specjalna za złapanie największego dorsza ( Puchar Prezesa ARR)
  • Nagroda specjalna za złapanie największej ilości ryb ( Puchar Prezesa ARR)
Ważne informacje

1. Odprawa dla zespołów, sponsorów, prasy i współorganizatorów, odbędzie się 17.07.2014 o godzinie 20:00, w sali konferencyjnej.

2. W dniu 18.07.2014, nastąpi wypłynięcie na połów dorsza. Organizator zapewnia uczestnictwo dla jednego członka zespołu oraz osób chętnych, po uiszczeniu opłaty, w wysokości 200 zł.

3. Konkurs odbywać się będzie na terenie Doliny Charlotty Resort & SPA, w dniu 19.07.2014 i rozpocznie się oficjalną inauguracją o godzinie 9:00. Start konkursu przewidziany jest na godz. 10:00.