W gestii szefów kuchni leży przygotowywanie potraw, które podbiją serca klientów. Wie o tym Unilever Food Solutions (UFS), który bazując na wynikach światowego badania World Menu Report 3, zachęca kucharzy, aby wzięli odpowiedzialność za zdrowie swoich gości i podjęli kroki zmierzające do „uzdrowienia” menu. UFS zainspirował dwóch uznanych kucharzy: Konrada Birka i Grzegorza Labudę, którzy przekonują innych szefów kuchni do wprowadzania prozdrowotnych zmian w popularnych potrawach.
Wyniki World Menu Report 3 pokazują, że 49% konsumentów w Polsce jedząc poza domem pragnie się zdrowiej odżywiać. Jednocześnie aż 81% z nich chciałoby również czerpać przyjemność z jedzenia. Aby zaspokoić obydwie te potrzeby jednocześnie, należy nieco zmienić sposób gotowania.
Dobra wiadomość dla kucharzy jest taka, że nie trzeba całkowicie zmieniać menu
w lokalu. Wystarczy tylko do najpopularniejszych dań wprowadzić kilka drobnych zmian, aby stały się one bardziej korzystne dla zdrowia i mniej kaloryczne. Tak właśnie uczynili Grzegorz Labuda i Konrad Birek – cenieni szefowie kuchni, którzy zainspirowani pomysłem UFS, podjęli się przygotowania zdrowszych wersji potraw chętnie wybieranych przez ich gości.
Konrad Birek – szef kuchni wywodzący się z rodziny o długoletnich kulinarnych tradycjach, przygotował dwie wersje przepisu na swoją potrawę z piersi kurczaka.
Z kolei Grzegorz Labuda – doświadczony i utytułowany szef kuchni, który z chęcią wspiera także młodych adeptów sztuki kulinarnej, podzielił się swoimi recepturami na danie z dorsza. Obaj świetni kucharze wprowadzili kilka prozdrowotnych zmian do wyjściowych receptur, w rezultacie znacznie zmniejszając kaloryczność potraw, ilość tłuszczu czy też sodu. Na stronie internetowej Unilever Food Solutions można zobaczyć obydwie wersje dania każdego z wyżej wymienionych kucharzy i prześledzić wszystkie modyfikacje oraz ich efekt.
Dzieląc się swoimi recepturami, zarówno Konrad Birek, jak i Grzegorz Labuda pokazują, że szefowie kuchni mogą oferować klientom zdrowsze potrawy i tym samym troszczyć się o ich zdrowie. Takie zmiany, jak: dodanie większej ilości warzyw, zmiana techniki kulinarnej na bardziej korzystną dla zdrowia czy też zastąpienie tłustej śmietany chudszym jogurtem sprawiły, że dania stały się mniej kaloryczne, a przy tym nic nie straciły na walorach smakowych.
Myślę, że warto dziś zwrócić uwagę konsumentów na to, co znajduje się na naszych talerzach. Obserwuję coraz więcej osób, które we własnym zakresie pilnują tego, co
i jak jedzą – mówi Konrad Birek. Wychodząc naprzeciw tym oczekiwaniom, to my kucharze powinniśmy podpowiadać naszym klientom, co można zrobić, aby nasze zdrowie na tym nie ucierpiało, a dania w innej, zdrowszej odsłonie nabrały nowego blasku – dodaje.
Wskazówek, jak można „uzdrowić” menu w szybki i prosty sposób dostarcza usługa
i poradnik „Jedzenie kuszące i zdrowe”, dostępny u doradców kulinarnych UFS lub – w wersji elektronicznej – na stronie internetowej Unilever Food Solutions www.unileverfoodsolutions.pl.