Jean Bos, Prezes Stowarzyszenia Euro-Toques
Targi Polagra Gastro i rozgrywany podczas nich półfinał i finał KPP to bez wątpienia jedno z najważniejszych, o ile nie najważniejsze wydarzanie w polskiej branży gastronomicznej. Każdy kucharz w Polsce chciałby przynajmniej ten jeden raz znaleźć się w finale KPP, a cichym marzeniem wielu z nich jest zwycięstwo w tym najbardziej prestiżowym turnieju adeptów sztuki kulinarnej. Zdrowa rywalizacja napędza rozwój naszej gastronomii. Uczestnicy konkursów nominowanych do KPP starają się sięgać po co raz to nowsze techniki, szukają nietypowych, ale też zapomnianych produktów, poszukują lokalnych dostawców wyrobów regionalnych, odnajdują inspiracje w kuchniach innych krajów. Razem daje to wspaniałą mozaikę i zlepek różnych stylów, a ich zwieńczeniem jest finał KPP.
Zenon Hołubowski, Przewodniczący Jury KPP 2014
Być szefem kuchni oznacza smakować, sprawdzać, porównywać, rozmawiać. Dlatego targi to najlepsze narzędzie, by być na bieżąco z branżą gastronomiczną. Spośród wszystkich polskich wydarzeń tego typu najczęściej wybieram Polagrę Gastro w Poznaniu z jej pełną ofertą branży. Co istotne – podczas tych targów rozgrywany jest najważniejszy konkurs kulinarny dla profesjonalistów – Kulinarny Puchar Polski. To na nim właśnie startują szefowie kuchni młodego pokolenia z całego kraju, by walczyć o tytuł najlepszego. Ten prestiżowy konkurs to dla nich znakomita możliwość, by szlifować swoje umiejętności, pracować pod okiem mistrzów z Polski i z zagranicy oraz w końcu dać się im ocenić. Dla nas, doświadczonych szefów, to z kolei okazja do spotkania, wymiany doświadczeń i spędzenia inspirującego czasu.
Jarosław Uściński, Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni
Targi Polagra dla nas kucharzy to wydarzenie, podczas którego mamy możliwość poznać nowe technologie, trendy, a przede wszystkim dotknąć i spróbować tego co chcielibyśmy posiąść w naszej działalności. Dodając element najbardziej profesjonalnie przygotowanego konkursu, jakim jest Kulinarny Puchar Polski otrzymujemy świetne wydarzenie, na które skierowane będą oczy wszystkich kucharzy. Osobiście liczę, że podczas tegorocznej edycji KPP kucharze pokażą cały swój kunszt, a przygotowane przez nich potrawy wywołają zachwyt na twarzach sędziów KPP.