W sobotę Hala Gwardii była miejscem wyjątkowego spotkania: „Smaki Warszawy dla Ukrainy”. Katarzyna Bosacka, Matteo Brunetti, Agnieszka Kręglicka, Jan Kuroń i jeszcze wielu znanych kucharzy oraz miłośników dobrego jedzenia wzięło udział w wielkiej akcji charytatywnej.
Pomysłodawcą wydarzenia był Związek Przedsiębiorców i Pracodawców, który zaprosił do jego organizacji firmę CBR Events, operatora warszawskiej Hali Gwardii. Tłum warszawiaków, który zgromadził się w obiekcie, dołączył do zbiórki funduszy na pomoc medyczną dla Szpitala Dziecięcego w Iwano-Frankowsku, w Ukrainie.
To było emocjonalne i piękne wydarzenie łączące wszystkie wartości wpisane w DNA CBR Events jak: odpowiedzialność społeczna, lokalna współpraca oraz kulinarne i kulturalne doświadczenia – mówi Robert Baj, prezes CBR Events, zarządca Hali Gwardii – Cieszymy się, że wydarzenie objął swoim honorowym patronatem Prezydent m.st. Warszawy. Bardzo dziękujemy za zaangażowanie i okazane zaufanie.
Termin akcji wybrano nieprzypadkowo – dokładnie tydzień po obchodzonej w Polsce Wielkanocy, w Ukrainie odbywa się prawosławna Pascha. Choć towarzyszą jej odmienne tradycje, inne potrawy, to jednak niesie ona ze sobą to samo przesłanie radości i nadziei, które w obecnej, tragicznej sytuacji wojny nabrało szczególnego wymiaru. Polsko-ukraińskie gotowanie na żywo i wspólny posiłek przy wielkanocnym stole umożliwiły bliższe poznanie naszych sąsiadów i podzielenie się z nimi życzliwym wsparciem.
Hala Gwardii słynie wśród warszawiaków ze swojej gościnności, wspólnych spotkań i biesiadowania przy jednym stole. Z radością zaprosiliśmy więc także przebywających w Warszawie mieszkańców Ukrainy. Integracyjna Wielkanoc była nie tylko symbolicznym wyrazem naszej przyjaźni, ale także wymiernym gestem solidarności. Tak też pojmujemy swoją rolę w stolicy. Jesteśmy w centrum tego, co dla miasta najważniejsze – blisko mieszkańców i ich potrzeb. Hala Gwardii jest dla wszystkich – dodaje Robert Baj.