Znamy zwycięzców XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

Aktualności

Znamy zwycięzców XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny

24 listopada 2022

Zwycięzcy XI Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

W dniu 19 listopada 2022 r. w Zespole Szkół Spożywczo-Gastronomicznych ul. Komorska 17/23 w Warszawie odbył się finał XI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Izabelli Byszewskiej, prezesa Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, przedstawicieli współorganizatorów konkursu – Łukasza Konika,  Michała Soliwody, prezesa Polskiej Inicjatywy Kulinarnej, Jarosława Uścińskiego, prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Piotra Szczygielskiego, członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych — Michała Grzywacza oraz Piotra Szczygielskiego.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono wyniki i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce

Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego w Warszawie ul. Poznańska 6/8, 00-680 Warszawa

Uczestnik: Weronika Gurynow

Opiekun: Emil Bździuch

„Wiśnie / czekolada / miód”

II miejsce

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku, 19-300 Ełk, ul. Kajki 4

Uczestnik: Hubert Hyzopski, Maria Solińska

Opiekun: Anna Korzeń

„Polędwica sous vide w aromatycznym chruście z kiełbasy myśliwskiej staropolskiej z sosem grzybowym, purée z zielonego groszku i pierogami leniwymi z fasoli i twarogu wędzonego”

III miejsce

Centrum Kształcenia Zawodowego nr 1, ul. Berka Joselewicza 4, Warszawa

Uczestnik: Paweł Nowak, Paweł Rudnicki – Szczypior

Opiekun: Katarzyna Nawrocka

„Szarlotka na Podchmielonym Pięknym Jasiu pod migdałową kołderką”.