17 czerwca 2025 roku w Villi Natura w Dolsku odbyła się jubileuszowa edycja prestiżowego konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego, który co roku przyciąga uwagę środowiska gastronomicznego z całej Polski. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.
W tym roku Komisja Kwalifikacyjna – Joanna Ochniak, Dominik Brodziak i Tomasz Purol – zdecydowała się przywrócić formułę z pierwszych edycji i zakwalifikować aż 12 uczestników, co znacząco podniosło rangę rywalizacji. Wydarzenie, poza częścią konkursową, obejmowało także masterclassy, pokazy kulinarne i panele dyskusyjne.
Jury konkursowe, oceniające technikę, smak, estetykę i kreatywność, tworzyli m.in.: Kurt Scheller, Magdalena Ossowska (szefowa kuchni i współtwórczyni konceptu Posmakuj Potaśni), Marcin Budynek (promotor kuchni regionalnej i właściciel Tawerny Fisza), Sebastian Krauzowicz (trener Poland National Culinary Team), Robert Echaust (dwukrotny laureat tego konkursu), Dawid Wysocki (szef Concordia Taste), Andrzej Andrew Truchlewski (ekspert logistyki kulinarnej), Dawid Wojciechowski (Executive Chef Copernicus Toruń Hotel), Piotr Purol (szef kuchni Straszy Dwór w Chodzieży).
Po intensywnej rywalizacji jury wyłoniło tegorocznych laureatów:
I miejsce – Krzysztof Klimaszewski, Brasserie Selgros, Mysiadło
II miejsce – Kamil Tomczak, Restauracja Belle Epoque, Kalisz
III miejsce – Przemysław Szwak, Hotel K52 / Restauracja Modra, Wrocław
O Puchar Prezydenta Miasta Poznania oraz tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 walczyli:
Przemysław Szwak (Hotel K52 / Restauracja Modra, Wrocław)
Bartłomiej Brzozowski (Stena Line Polska)
Kamil Tomczak (Restauracja Belle Epoque, Kalisz)
Arkadiusz Kulczyński (Restauracja Rusałka Widok ze Smakiem, Poznań)
Konrad Tomaszewski (Blow Up Hall, Poznań)
Jacek Woźny (The Time, Młyńska 12, Poznań)
Dominik Lorek (Lemon Resort Spa, Gródek nad Dunajcem)
Paweł Stępniak (Hotel Fabryka Wełny, Pabianice)
Bartosz Gorgol (Kamienica nr 6, Aleksandrów Łódzki)
Bartosz Alboszta (Z Drugiej Strony Lustra, Szczecin)
Damian Kobylecki (Courtyard by Marriott, Szczecin)
Krzysztof Klimaszewski (Brasserie Selgros, Mysiadło)
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom, którzy z pasją i profesjonalizmem stworzyli wyjątkowy spektakl kulinarny.
oprac. H.Handkowska