Znamy zwycięzców X edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego

Aktualności

Znamy zwycięzców X edycji konkursu Wielkopolski Kucharz Roku im. Rafała Jelewskiego

17 czerwca w malowniczej scenerii Villa Natura w Dolsku odbyła się jubileuszowa, dziesiąta edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego – Wielkopolski Kucharz Roku 2025. Wydarzenie objęte honorowym patronatem Wojewody Wielkopolskiej Agaty Sobczyk oraz Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka zgromadziło wybitnych kucharzy, partnerów branżowych i pasjonatów kulinariów z całej Polski. Poradnik Restauratora był partnerem medialnym tego wydarzenia.

W zaciętej rywalizacji udział wzięło 12 utalentowanych kucharzy reprezentujących renomowane restauracje z różnych regionów kraju. Po intensywnych zmaganiach tytuł Wielkopolskiego Kucharza Roku 2025 zdobył Krzysztof Klimaszewski z Brasserie Selgros w Mysiadle, który uzyskał 867 punktów. W nagrodę otrzymał Puchar Prezydenta Poznania oraz prestiżowy VIP wyjazd na finał European Le Mans Series w Portugalii, ufundowany przez Inter Europol i Inter Europol Competition.

Pozostali laureaci to:

II miejsce – Kamil Tomczak (Belle Epoque, Kalisz) z wynikiem 807 punktów, nagrodzony luksusowym pobytem w Copernicus Toruń Hotel oraz udziałem w Piątym Toruńskim Balu Charytatywnym,

III miejsce – Przemysław Szwak (Restauracja Modra, Wrocław) z wynikiem 798 punktów, który otrzymał voucher do Kalinowe Pole Golf Club.

Gastronomia odpowiedzialna i zaangażowana

Tradycyjnie podczas konkursu podkreślano idee zrównoważonej gastronomii. Symbolicznym momentem było uroczyste podpisanie Manifestu Motylkowych Kucharzy, promującego etyczne gotowanie i odpowiedzialność kucharzy wobec środowiska.

Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kulinarne Pawła Kubery (Restauracja Hyćka w Poznaniu, Slow Food Wielkopolska) oraz Michała Szczepańskiego (Hotel & SPA Herbarium w Chomiąży Szlacheckiej), prezentujące filozofię zero waste, eko kuchni i kulinarnego dziedzictwa.

Ważnym punktem programu były również konsultacje społeczne dotyczące wpisania „Tradycji Dzielenia się Rogalem na Święto Marcina” na listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego UNESCO.

Atrakcje i święto smaków

Jubileusz uświetniły liczne atrakcje: loty balonem, degustacje regionalnych produktów na stoiskach partnerów i Alei Smaku KOWR, widowiskowy grill w wykonaniu Polish BBQ Team i firmy Mróz, koncert zespołu Electric Cowboyz oraz wieczorna zabawa.

Jury i profesjonalna ocena

Prace konkursowe oceniało jury pod przewodnictwem Kurta Schellera, w składzie m.in. Marcin Budynek, Magdalena Ossowska, Robert Echaust oraz Dawid Wojciechowski. Punktację nadzorowali dr hab. Karolina Buczkowska oraz sekretarz jury Robert Echaust.

Gala pełna emocji i wdzięczności

Kulminacją wieczoru było wręczenie 100 Motylkowych Medali dla uczestników, jurorów i partnerów – jako symbol pasji, przyjaźni i profesjonalizmu. Prezentowano także „Motylkowy Tort” autorstwa Ewy Drzewickiej-Łyżwy i Pawła Mieszały. Szczególne wyróżnienie otrzymała Joanna Ochniak, uhonorowana przez Janusza Profusa, Prezesa Stowarzyszenia Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP, za wybitne zasługi dla polskiego cukiernictwa.

Wieczór zakończyła degustacja przygotowana przez Motylkowych Kucharzy pod kierownictwem Dominika Brodziaka, pokaz szermierki grupy PGF Salut oraz taneczna noc pełna wzruszeń i radości.

25 lat tradycji, 10. edycja, 20. laureat

W jubileuszowym roku, 25-lecia powstania konkursu, wyłoniono już 20. Wielkopolskiego Kucharza Roku. Dziesiąta edycja kontynuuje tradycję konkursu organizowanego pod patronatem śp. Rafała Jelewskiego. Kapitułę konkursu tworzą Joanna Ochniak, Dominik Brodziak, Tomasz Purol i Barbara Surma.

oprac. H.Handkowska

Fot. Good Lookin Food Edward Trzeciakiewicz