Znamy zwycięzców Trophee Mille Poland 2024

Aktualności

Znamy zwycięzców Trophee Mille Poland 2024

28 października 2024

Za nami druga edycja konkursu kulinarno-cukierniczego Trophee Mille Poland 2024, który odbył się 22 października w Chefs Atelier w Wiskitkach. Pierwsze miejsce wywalczyli Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi i będą rywalizować o przepustkę do wielkiego finału, który odbędzie się w kwietniu 2025 r. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.

Przygotowali schab wieprzowy z farszem grzybowym, tradycyjny łódzki prażok z gulaszem wieprzowym i ciepłą sałatką z kapusty włoskiej oraz deser składający się z pączka z konfiturą z suszonej śliwki, musu z białej czekolady, kremu patissier z pasternaku i lodów z kwaśniej śmietany.

Zawsze z wielką przyjemnością obserwuję młodych ludzi podczas konkursów. Rywalizując z innymi zespołami, walczą przede wszystkim z własnymi słabościami, przekraczają granice, które wydają się nie do pokonania i w pocie czoła, pod wpływem stresu osiągają upragniony cel i to jest naprawdę piękne. Serdecznie gratuluję wszystkim zespołom podjęcia rękawicy i wystartowania w tak wymagającym konkursie – powiedział Karol Okrasa, przewodniczący jury.

Finał polskiej edycji Trophee Mille Poland 2024 został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych ustanowionych przez Trophee Mille International. W jury zasiadały autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej, któremu przewodniczył Karol Okrasa. Ponadto w roli honorowych przewodniczących jury wystąpili: Aleksandra Sowa-Trzebińska oraz Kurt Scheller. Jury degustacyjne: Robert Sowa, Adam Chrząstowski, Kurt Scheller, Michał Kleiber, Krzysztof Rabek, Krzysztof Kowalski, Bartosz Szymczak, Angelika Chwyć, Renata Martyna. Jury techniczne: Kamil Tłuczek, Krzysztof Kopciński, Tomasz Łagowski.

Konkurs Trophee Mille Poland to wyjątkowe wydarzenie łączące świat kucharzy i cukierników. Tegoroczna edycja była na bardzo wysokim poziomie. Uczniowie byli dobrze przygotowani, zaprezentowali się naprawdę pięknie a ich dania były smaczne – podsumowała Aleksandra Sowa-Trzebińska, honorowa przewodnicząca jury.

Uroczystość wręczenia pamiątkowych dyplomów, okazjonalnych talerzy, ogłoszenie wyników i przekazanie nagród nastąpiło po konkursie, jak tylko wszystkie punkty zostały skrupulatnie policzone przez szefa Pawła Kałuskiego, sekretarza konkursu. Zwycięska drużyna otrzymała specjalnie zaprojektowany przechodni puchar, którego będzie bronić w następnej polskiej edycji.

Na podium stanęły następujące zespoły:

I miejsce: Natalia Pintera i Wiktor Budaj z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi;

II miejsce: Wiktoria Suchenko i Damian Marut z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie;

III miejsce: Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce;

 

Fot: Edward Trzeciakiewicz

Oficjalnym przedstawicielem marki Trophée Mille w Polsce jest agencja Smarten PR.