21 listopada w Centrum Kulinarnym Unilever Food Solutions w Poznaniu odbył się finał 14. edycji konkursu kulinarnego dla uczniów szkół gastronomicznych – Młody Kreator Sztuki Kulinarnej 2018.
Tematem konkursu było danie główne z indyka z podrobami drobiowymi i dowolnym produktem Knorr Professional. Konkurs oceniało jury w składzie: Tomasz Purol (przewodniczący), Robert Skubisz, Konrad Birek, Paweł Salamon, Marek Furczyk i Łukasz Daszyński.
Wystartowało w nim 10 młodych kucharzy, uczniów szkół gastronomicznych, wyłonionych w półfinale konkursu. Rywalizacja budziła spore emocje wśród uczestników i ich opiekunów. Każdy chciał pokazać siebie z jak najlepszej strony. Jury pod przewodnictwem Tomasz Purola było bardzo miło zaskoczone wysokim poziomem przygotowanych potraw.
Pierwsze miejsce, staż w restauracji z gwiazdką Michelin oraz udział w finale konkursu dla profesjonalistów Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś zdobyła Klaudia Miodowicz z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Poznaniu. Na drugiej pozycji uplasowała się Aleksandra Klóska również z Zespół Szkół Gastronomicznych w Poznaniu (mikser KitchenAid), a na trzecim Wiktoria Giemska z Branżowej Szkoły I stopnia Rzemiosła w Bydgoszczy (profesjonalne noże Dick).
Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.