7 grudnia w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal już po raz 10. odbył się konkurs kulinarny Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2018 oraz Ogólnopolska Olimpiada Młodych Baristów dla szkół gastronomicznych.
Rywalizacja była bardzo zacięta. Dwanaście dwuosobowych zespołów pod okiem swoich nauczycieli przygotowywały trzy dania: przystawkę (śledź – filet a’la matias), danie główne (mięso wołowe – górna część zrazowa, ziemniaki, goździki) i deser (ser twarogowy tłusty, czerwony burak).
Pierwsze miejsce wywalczyli Jakub Małkowski i Paulina Karaluch z ZSG nr 1 w Warszawie. Drugie miejsce przypadło Weronice Wachnik i Natalii Ochnio, uczniom ZSG w Chorzowie. A trzecie Weronice Łomża i Aleksandrze Król z ZSSiH w Radomiu.
Celem konkursu było m.in.: kultywowanie, rozpowszechnianie i wzbogacanie wiedzy o polskiej tradycji kulinarnej Świąt Bożego Narodzenia.
fot. OSSKiC