XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell dobiegł końca. Na Zamku w Rynie zmierzyło się 16 drużyn z całej Polski. Zwycięzców – Daniela Olasa i Dawida Szkudlarka z Hotelu Zdrojowego PRO VITA, wyłoniło jury pod przewodnictwem Kurta Schellera i Jarosława Walczyka. Imprezę poprowadzili Karol Okrasa oraz Dariusz Maląg.
Zadaniem uczestników tegorocznego konkursu było przygotowanie potrawy z kaczką barbarie oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Na przygotowanie wyjątkowej potrawy, dwuosobowe drużyny miały tylko godzinę. Ich zmagania oceniane były przez jury degustacyjne oraz jury techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce m.in. Kurt Scheller, Joseph „Józek” Seeletso, Adam Chrząstowski oraz Tomasz Deker.
„To już 12. spotkanie kulinarnej elity na naszym średniowiecznym zamku krzyżackim. Cieszy nas to, że co roku udaje nam się tu zgromadzić amatorów pysznego jedzenia i zaprezentować im zupełnie nowe potrawy. Nasz konkurs na stałe wpisał się już do kalendarza najważniejszych imprez gastronomicznych” – powiedział Łukasz Kundzicz, Dyrektor ds. Marketingu i Sprzedaży, Hotel Zamek Ryn.
„Koniak jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się zarówno jako digestif, jak i uzupełnienie posiłku. Jego nuty smakowe podkreślają poszczególne składniki potraw, pozwalając na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Uczestnicy konkursu kreują czasami zupełnie zaskakujące połączenia, często bardzo nowoczesne, jednak za każdym razem odpowiednio dobrany koniak dodaje im finalnego szlifu” – mówi Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Pernod Ricard Polska.