27 stycznia w Lyonie drużyna Francji, reprezentowana przez Paula Marcona i jego commis Camille Pigot, zwyciężyła w edycji 2025 Bocuse d’Or, najbardziej prestiżowego konkursu gastronomicznego na świecie. Na drugim miejscu uplasował się zespół Danii, reprezentowany przez Sebastiana Holberga, a na trzecim Szwecji, której reprezentantem był Gustav Leonhardt.
Uczestnicy mieli 4 godziny i 40 minut na przygotowanie dania z użyciem selera, chudych ryb i homara, a także 5 godzin i 30 minut na stworzenie talerza z potrawą i trzema dodatkami skoncentrowanymi na dziczyźnie, foie gras i herbacie. Każde danie miało podkreślać kulinarną tożsamość ich ojczyzny.
– Ta 20. edycja konkursu to niesamowity sukces, który dowodzi, że Bocuse d’Or jest wizytówką przyszłej światowej gastronomii. Bocuse d’Or to symbol perfekcji i innowacji, co zostało zilustrowane podczas tych dwóch dni rywalizacji, gdzie poziom wciąż rośnie z edycji na edycję – mówi Jérôme Bocuse, prezes konkursu.
Dania
Szwecja
źródło: Bocuse d’Or
oprac. H. Handkowska
Fot. fb Bocuse d’Or
Fot. ©NicolasReynaud.jpg
Fot. Studio Julien Bouvier (flat photos)