27 września, zakończył się dwudniowy finał 17. edycji Kulinarnego Pucharu Polski. W konkursie wystartowało 10 drużyn, które zdobyły nominację do KPP oraz laureaci ubiegłorocznej edycji konkursu.
Każda z drużyn, podczas pierwszego dnia finału, miała za zadanie przygotować przystawkę na bazie przepiórki świeżej, zielonych pistacji i octu balsamico di Modena oraz zaproponować własną interpretację szarlotki z wykorzystaniem jabłek grójeckich. Drugiego dnia konkursowych zmagań zawodnicy zaprezentowali dania główne, w których składnikami obowiązkowymi były halibut, szynka parmeńska oraz ryż czarny.
Międzynarodowe jury, które oceniało uczestników Kulinarnego Pucharu Polski najwyższe noty przyznało Bartoszowi Peterowi i Rafałowi Kudlińskiemu, którzy reprezentowali Copernicus Toruń Hotel****. Zwycięski zespół przygotował mozaikę z przepiórki (przystawka), jesienne jabłko z wędzoną śmietaną (deser) i halibuta z jesiennymi dodatkami (danie główne).
Na kolejnych miejscach na podium uplasowali się: Paweł Salamon i Maciej Pisarek ze Smolarnia Hotel & Restaurant z Trzcianki – (drugie miejsce) i Paweł Kubera i Kajetan Świokła z restauracji w hotelu DeSilva Premium w Poznaniu – (trzecie miejsce). „Poradnik Restauratora” był patronem medialnym.