10. edycja Konkursu im. Rafała Jelewskiego Wielkopolski Kucharz Roku odbędzie się 6 czerwca w hotelu Poznańskim w Luboniu k. Poznania. Tegorocznym zadaniem dla każdego uczestnika będzie przyrządzenie dania głównego z użyciem następujących produktów obowiązkowych: podroby (dowolny element), jajko oraz szczaw, a także sałatki wegańskiej z użyciem owoców i warzyw sezonowych.
Kapituła Konkursu Wielkopolski Kucharz Roku. Konkurs im. Rafała Jelewskiego w składzie Joanna Ochniak, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol wybrała regulaminowych 9 zawodników zakwalifikowanych do finału konkursu. 6 czerwca w Hotelu Poznański w Luboniu o Puchar Prezydenta Miasta Poznania Jacka Jaśkowiaka oraz nominację do Kulinarnego Pucharu Polski 2023 walczyć będą:
1. Oliwier Kowalczyk, Silver Catering, Łódź2. Sylwester Owczarek, Pałac Tłokinia3. Paweł Wiatrowski, Marina Gaj , Konin4. Mikołaj Kruszona, Restauracja TU, Poznań5. Bartosz Rosa, Restauracja Lieberte 33, Poznań6. Bartosz Muzalewski, Stara Osada, Wiórki7. Adam Lelewer, Ostoja Chobienice8. Sergiej Kurmyszew, Garden City, Poznań9. Marek Filmowski, Club Restauracja Panorama, RzeszówZawodniczka rezerwowa:1. Wiktoria Długosz, Hotel Felix, Warszawa
Link do regulaminu konkursu: https://www.konkursykulinarne.pl/final-2019/regulamin-konkursu
Przypomnijmy, że ubiegłorocznym zwycięzcą Wielkopolskiego Kucharza Roku został Paweł Kubera.