Do drugiego etapu konkursu ,,Mistrzostwa Młodych Kucharzy 2016” zakwalifikowało się 40 zespołów. Uczestników czekają rozmowy indywidualne, które przeprowadzone zostaną we wrześniu br. przez członków jury: Justynę Adamczyk, Agatę Wojdę, Pawła Oszczyka, Michała Kutra, Michała Brysia i Witka Iwańskiego.
Opracowanie przepisu na ciepłą przystawkę lub danie główne z wykorzystaniem ryb słodkowodnych – z takim zadaniem zmierzyli się młodzi pasjonaci kuchni z całej Polski, pragnący zaprezentować swój talent w konkursie organizowanym przez firmę MAKRO Cash&Carry Polska.
Spośród przesłanych zgłoszeń jury w składzie: Justyna Adamczyk, Agata Wojda, Paweł Oszczyk, Michał Kuter, Michał Bryś i Witek Iwański, wybrało 40 zespołów, których prace uznano za najciekawsze pod względem formy i treści. Jesiotr ze smażoną śmietaną, marynowanym agrestem i kurkami w oleju lubczykowym, dorsz z zielonymi warzywami, czy sielawa w szuwarach wynurzająca się z piany wigierskiej z chipsami topinamburowymi to tylko niektóre przepisów wytypowanych przez jury.
Kolejnym etapem zmagań młodych kucharzy będą rozmowy indywidualne, które przeprowadzone zostaną we wrześniu br. w Warszawie, Krakowie, Gdańsku i Poznaniu.
Półfinał i finał konkursu odbędą się zaś 20. i 21. października 2016 roku w Warszawie.
Partnerem strategicznym wydarzenia po raz pierwszy został Żółty Przewodnik Gault & Millau Polska, a partnerem głównym firma Danone Waters, właściciel globalnej marki Badoit & Evian. Trzecim z partnerów jest producent sprzętów kuchennych, firma Kenwood.