V edycja Czas na rybę! odbędzie się w dniach 1 i 2 października. Konkurs ten jest nominowany do Kulinarnego Pucharu Polski 2023. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym tego wydarzenia.
Głównym produktem jest karp, a obowiązkowym dodatkiem suszone owoce. Rywalizować będą uczniowie szkół gastronomicznych (sobota) i profesjonalni szefowie kuchni (niedziela). W sumie na konkurs nadeszło 39 zgłoszeń – 22 ekipy ze szkół i 17 drużyn szefów kuchni.
Uczniów ocenią kucharze ze stowarzyszenia Euro-Toqes Polska: Lucyna Haluch, Maria Magdalena Politowicz, Krzysztof Malinowski (przewodniczący), Marek Namysłowski, Artur Piotrowski i Michał Proć.
Jurorami dla profesjonalistów są: Iwona Niemczewska, Jean Bos, Wojciech Harapkiewicz, Krzysztof Gawlik, Tomasz Smoczyk, Marcin Soból, Kurt Scheller, Krzysztof Szulborski i Jarek Uściński.
Głównymi organizatorami konkursu Czas na rybę! są: Rybacka Lokalna Grupa Działania “Opolszczyzna”, Szef Kuchni Kamil Klekowski, Zamek Niemodlin, Euro-Toqes Polska, Gospodarstwo Rybackie Lasów Państwowych w Niemodlinie oraz Polski Karp sp. z o.o. Nagrody dodatkowe (wycieczkę do Padwy dla kucharzy i warsztaty dla uczniów) ufundowała firma UNOX Polska. Potrawy uwieczni Edward Trzeciakiewicz – Good Lookin Food Fotografia Kulinarna.
Zakwalifikowani szefowie kuchni
Bartłomiej Biały i Karolina Dąbrowska
Arkadiusz Chwałek i Marek Tomaszewski
Emil Klimas i Dominik Świątecki
Paweł Kucharski i Paweł Polakowski
Przemysław Szwak i Michał Just.
Zakwalifikowani uczniowie
Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie Wielkopolskim Piotr Duda- Klimaszewski i Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu Paulina Kociuba i Martyna Moś z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Ornontowicach Julia Masierak i Kamila Jarosz z Technikum Gastronomicznego Lider w Lublinie Norbert Nowak i Kacper Michniewski z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Łodzi Dawid Sekuła i Igor Zborowski z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych w Nawojów.