Biorąc pod uwagę niepewność dotyczącą możliwości podróżowania przez uczestniczące zespoły i otwarcie granic, MKOl postanowił odwołać Bocuse d’Or Asia-Pacific (zaplanowany na 1–2 lipca 2020 r. w Kantonie-Chiny) oraz Bocuse d’Or Americas (zaplanowane w Limie w Peru w dniach 25–26 września 2020 r.).
W przypadku tych dwóch konkursów komisja szefów kuchni, której przewodniczy- Jérôme Bocuse, prezydent Bocuse d’Or, i Régis Marcon, prezydent MKOl , a także -Philip Tessiera, prezes zwycięzców Bocuse d’Or, Stefan Stiller, przewodniczący Bocuse d’Or Asia Pacific oraz Guy Santoro, prezes Bocuse d’Or Americas 2018, spotykali się razem i wybrali zespoły na podstawie rankingu Azji i Pacyfiku oraz Ameryki 2018. Komitet szefów kuchni zatwierdził wybór następujących krajów do udziału w finale w Lyonie:
Bocuse d’Or Americas: USA, Kanada, Argentyna, Brazylia, Chile.
Bocuse d’Or Asia Pacific: Japonia, Tajlandia, Korea Południowa, Singapur, Australia.
Kraje te mają czas do 1 września na potwierdzenie udziału w finale.
Na prośbę MKOl i na znak zachęty Komitet Szefów Kuchni postanowił również przyznać dwie symboliczne miejsca, przyznające udział w finale 2021 kandydatom z regionów Azji i Pacyfiku oraz Ameryki Północnej, którzy nie zostali wybrani. Kraje te zostaną ogłoszone wkrótce.
Bocuse d’Or Europe i Bocuse d’Or Africa są odłożone dp października.
MKOl postanowił również utrzymać eliminacje do Bocuse d’Or Europa, ale w późniejszym terminie. Początkowo miał się odbyć w dniach 3 i 4 września 2020 r., został przełożony na 15 i 16 października 2020 r. w Tallinie-Estonii. Decyzja została podjęta w porozumieniu z władzami estońskimi, by zagwarantować bezpieczeństwo i możliwość podróżowania.
Ostatecznie Bocuse d’Or Africa, która pierwotnie miała się odbyć w Marrakeszu w czerwcu, została przełożona na 24 i 25 października.
Decyzje te mają na celu zachowanie znacznego zaangażowania kandydatów zasługujących na najwyższy szacunek. Zapewnią, że wielkie finały, które odbędą się w Lyonie w ramach Sirha i na, które z niecierpliwością oczekuje społeczność szefów kuchni w tych niezwykłych czasach, będą jeszcze silniejsze i bardziej odpowiednie.