Znamy nazwiska finalistów Trophee Mille Polska 2023

Aktualności

Znamy nazwiska finalistów Trophee Mille Polska 2023

Przed nami pierwsza edycja Trophee Mille Polska 2023. Już 10 listopada podczas 30. Targów HoReCa w Krakowie, 12 młodych, zdolnych adeptów sztuki kulinarnej z 6 szkół gastronomicznych wystąpi przed szeroką publicznością i zaprezentuje swoje umiejętności. Poradnik Restauratora jest partnerem medialnym.

Trophee Mille to pierwszy w Polsce konkurs kulinarno-cukierniczy dla szkół gastronomicznych o zasięgu międzynarodowym. Zastanawialiśmy się jakie będzie zainteresowanie i muszę przyznać, że ilość zgłoszeń przerosła nasze oczekiwania. Niestety mogliśmy wybrać tylko sześć szkół.  To co mnie cieszy, to poziom tych młodych ludzi, który daje nadzieję, że przyszłość polskiego cukiernictwa i kulinariów jest świetlana – powiedziała Dorota Karwacka, project manager Trophee Mille Polska i dodaje – Dobrze wiedzieć, że nauczyciele chętnie angażują się w takie projekty i wspierają młodzież w rozwoju.

 

Z wielu zgłoszeń Komitet Organizacyjny Trophee Mille Polska wyłonił 6 zespołów dwuosobowych z sześciu szkół o profilu gastronomicznym, a znaleźli się wśród nich:

  1. Antonina Sułkowska i Eryk Makowiak z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J Śniadeckich w Poznaniu, nauczyciel Karolina Mikołajczyk – Nieckarz
  2. Julia Gancarczyk i Dominik Lorek z Zespołu Szkół Ponadpodstawowych im. Wincenta Witosa w Nawojowej, nauczyciel Anna Wilk
  3. Maja Wiśniewska i Przemysław Szulc z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu, nauczyciel Agnieszka Struś
  4. Joanna Kaniecka i Adam Łodej z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, nauczyciel Tomasz Zapała
  5. Wiktoria Suchenko i Rober Szczałba z Zespołu Szkół Gastronomicznych Nr 1 im. Mjr. H. Sucharskiego w Krakowie, nauczyciel Łukasz Cichy
  6. Weronika Bubrowiecka i Mateusz Rutkowski z Zespołu Szkół Zawodowych im. Adama Chętnika w Ostrołęce, nauczyciel Ewa Okowicka – Dyl

Do konkursu mogły zgłaszać się zespoły wytypowane przez szkołę o profilu gastronomicznym. Każdy z zespołów składa się z dwóch kandydatów: uczennicy i ucznia, którzy kształcą się w obszarze kuchnia i/lub cukiernia. Każdej drużynie towarzyszy nauczyciel, który pełni rolę trenera.

Celem konkursu jest zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej do pogłębiania wiedzy na temat nowoczesnych technik kulinarnych, zmotywowanie do doskonalenia umiejętności, poprzez otwartość i aktywne branie udziału w życiu środowiska gastronomicznego, jak również przekazywanie wiedzy i doświadczenia przez najlepszych kucharzy i cukierników młodszemu pokoleniu.

10 listopada w Krakowie każda drużyna będzie musiała przygotować w ciągu 3 godzin i 30 minut dwa dania, każde w ośmiu porcjach: pierwsze przygotowane na słono z wykorzystaniem łososia Mowi  Supreme, śmietany Alpro cooking 14% oraz dowolnych leśnych grzybów i drugie danie przygotowane na słodko (deser) na bazie czekolady Barry Callebaut i dowolnej dyni. Jak poradzą sobie z tematami obowiązkowymi uczniowie, to się okaże na początku listopada.

W jury zasiądą autorytety polskiej sceny kulinarnej i cukierniczej, któremu przewodniczyć będzie Robert Sowa od lat wspierający młodych ludzi w rozwoju zawodowym. Ponadto w roli honorowej przewodniczącej jury wystąpi Bożena Sikoń-Wojtal, legenda polskiej sceny cukierniczej oraz Philippe Mille, pomysłodawca konkursu, którego restauracja zlokalizowana w sercu Szampanii posiada dwie gwiazdki Michelin.

Trophee Mille jest pierwszym konkursem kulinarno – cukierniczym dla szkół gastronomicznych w Polsce o zasięgu międzynarodowym. Konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej powstał w 2010 roku, którego pomysłodawcą jest francuski szef kuchni Philippe Mille. Zwycięska drużyna – szkoła wyjeżdża do Reims we Francji, by reprezentować Polskę na międzynarodowej arenie wśród zespołów z całego świata.

Oficjalnym przedstawicielem marki Trophée Mille w Polsce jest agencja Smarten PR.

www.smartenpr.pl